Perut je čest, ne samo kozmetički već i zdravstveni, ponavljajući problem kože glave koji značajno utiče na kvalitet života. Procenjeno je da od peruti i seboroičnog dermatitisa, boluje polovina odraslog stanovništva, većinom muške populacije između dvadeset pet i pedeset godina starosti. Provocirajući faktori za pojavu peruti su unutrašnji faktori kao što su: hormonski poremećaji, stres, oslabljen imunitet, neadekvatna ishrana, ali i genetska predispozicija. Takođe, upravo ovaj period godine kada su spoljašnje temperature niske i praćene udarima vetra je period kada se kod većine perut ponovo ‘’aktivira’’. Pojavi peruti možemo nenamerno doprineti i neadekvatnom i preterano čestom upotrebom proizvoda za oblikovanje kose, što najčešće srećemo kod lepšeg pola. Perut se obično prvi put javlja tokom puberteta ili kod mlađih osoba (ispod 25 godina) i često dovodi do emocionalne patnje, gubitka samopouzdanja i povlačenja u sebe. Za razliku od peruti, seboroični dermatitis je obično praćen još težom kliničkom slikom, jer ne zahvata samo kosmati deo glave, već i druge delove tela prekrivene dlakama. Smatra se da u osnovi predstavljaju isto stanje, i da oba problema odgovaraju na slične terapije, a razlikuju se samo u lokalizaciji i intenzitetu simptoma.

Sa kojim se mitovima o peruti najčešće srećemo?

Na putu do pronalaska pravog šampona protiv peruti većina osoba doživi neuspeh zbog uobičajenih mitova koji o njoj kruže. Da li je perut zaista zarazna? Da li dovodi do opadanja kose?  Da li stvara suvo teme i suši samu dlaku? Da li kozmetički šamponi zaista rešavaju problem peruti? Međutim, odgovor na poslednje pitanje i uspeh u lečenju peruti leži isključivo u razlogu njenog nastanka koji posledično vodi ka jedinom pravom rešenju peruti.

Zašto nastaje perut?

Proizvođači modernih kozmetičnih šampona iskušavaju mnoge obećanjem prelepe kose bez peruti već nakon prvog pranja. Da li je to stvarno tako i da li oni sprečavaju njenu ponovnu pojavu pročitajte u nastavku.

Milijarde mikroorganizama nalaze se u našem telu i prate nas tokom celog života. Kao što znamo za mikrobiotu creva, tako i na našoj koži postoji naš mikrobiom. Koža je stanište brojnih bakterija i gljivica, od kojih jedna posebna zauzima značajnu ulogu u nastanku peruti.

Glavni uzrok nastanka peruti je gljivica Malassezia furfur. Ova tipična gjivica je jednoćelijski organizam koja pripada grupi gljivica pod nazivom ’’fungi imperfecti’’. Hrani se sebumom koji sadrži dugolančane masne kiseline, stoga su poželjna mesta za njeno razmnožavanje kosmati deo glave, lice i ostale regije koje proizvode sebum. Iz tog razloga je i sama pojava peruti i seboroičnog dermatitisa češća kod muškaraca. Malassezia furfur je prirodni stanovnik spoljašnjeg sloja kože glave, a njen nekontrolisani rast dovodi do pojave peruti koja je praćena intenzivnim svrabom, čime se ona smatra najčešćim krivcem za pojavu peruti.

Brojni agensi prisutni u kozmetičkim šamponima svoj efekat ostvaruju delujući samo na simptome do kojih perut dovodi. Pa tako njihova primena dovodi do ublažavanja svraba, crvenila, perutanja, čime je i sama količina ljuspica koje opadaju sa kože glave manja. Ipak, oni ne deluju na sam uzrok, te u osnovi ne rešavaju problem peruti već je samo maskiraju na određeno vreme. Upravo zbog njih, najnovija istraživanja dokazuju da najveći broj osoba sa peruti ima utisak da stalno ima perut i da je ne može staviti pod kontrolu koja se u ovom slučaju ogleda u njenoj eliminaciji i prevenciji njene ponovne pojave.

Zašto je APOTEKA mesto rešenja problema peruti?

Najbrži put do eliminacije peruti je upravo uz pomoć najdostupnijeg zdravstvenog profesionalca - farmaceuta. Apoteka predstavlja mesto na kom se može naći sva medicinska kozmetika, ali i medicinski šampon koji ostvaruje neuporedivo bolje rezultate dokazane u praksi i u brojnim kliničkim studijama. Sve osobe koje imaju problem sa pojavom peruti u apoteci će naći rešenje koje neće maskirati samu perut već će i uništiti dalji rast gljivica, zaustaviti samu upalu vlasišta i dugotrajno normalizovati samu strukturu kože glave. Farmaceut ima mogućnost da preporuči medicinski šampon nakon što prepozna problem peruti i isključi druga oboljenja kože glave poput: psorijaze, atopijskog dermatitisa kod dece, rozacee, sistemskog lupusa ili druge gljivične infekcije. 

Kako medicinski šampon sa ketokonazolom eliminiše perut?

  Kao najdostupniji zdravstveni profesionalac farmaceut je stručan da izabere pravu lekovitu supstancu i farmaceutski oblik leka koji je najdelotvorniji za lečenje peruti.

Za lečenje kosmatih delova tela najpogodniji farmaceutski oblik je šampon. U najefikasniju grupu lekova za suzbijanje peruti, čija je delotvornost dokazana kroz brojne kliničke studije i dugogodišnju praksu, ubrajaju se antimikotici na čelu sa ketokonazolom. Antimikotici deluju direktno na gljivice i sprečavaju njihovo dalje razmnažavanje. Samim tim, prva preporuka struke i ona koja je jedina klinički opravdana podrazumeva primenu medicinskog šampona sa ketokonazolom koji leči uzrok peruti, a ne samo simptome. Osim što sprečava dalji rast gljivica, ketokonazol uspešno rešava problem svrab i smanjuje crvenilo kože glave.

Osim visoke efikasnosti, šampon sa ketokonazolom se koristi vrlo jednostavno, a kosa se pere samo 2 puta nedeljno, u trajanju od 2 do 4 nedelje. Potpuni izostanak beličastih ili žućkastih ljuspica na koži glave se očekuje već posle njegove treće ili četvrte primene, i to za samo 2 nedelje, ali je neophodno sprečiti ponovnu pojavu peruti. Ovo je razlog zašto pacijenti u apoteci dobijaju savet da nakon 4 nedelje kontinuirane upotrebe šampona, dalje nastave sa njegovom upotrebom bar jednom nedeljno, u dužem vremenskom periodu.

Pravilna upotreba šampona sa ketokonazolom 2% dovodi do normalizacije mikrobioma vlasišta, i uspostavljanja prirodnog balansa kože glave, koji pacijenti vide kroz prestanak perutanja, izostanak svraba i crvenila, čime se stiču optimalni uslovi za dalji rast kose i povećanje volumena.

Tekst: Promo