Ana Janković, psiholog, smatra da su oni koji su odrasli sa sestrom ili sestrama, mnogo srećniji i zadovoljniji sobom. Pored toga što su pažljive i brižne, one su i najzaslužnije za bliskost, poverenje i iskrenost među članovima cele porodice.
– Sestrama se poveravaju tajne, najiskrenije se vole i svađaju, one se poznaju najbolje, u njihovom društvu je najlakše ćutati i biti opušten – tvrdi Ana Janković.

Kako biste opisali bliskost? Da li vas već sama ta reč greje ili vas opterećuje? Kakva očekivanja imate od osoba koje smatrate bliskim? Ovo su samo neka pitanja koja je s nama podelila dr Zorica Tomić, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu.

064-065 Sestre Psihologija_foto Shutterstock (1).jpg
Shutterstock  


– Jedan od najbliskijih odnosa svakako je odnos sa sestrom ili sestrama, rođenim ili od tetaka, ujaka i stričeva. Kada bolje pogledamo kroz istoriju, ne samo što nema ženskog ekvivalenta priče o Kainu i Avelju već je i naša tradicija (i ne samo naša) puna primera sestrinske ljubavi. Otuda sestra nije imenica – sestra je pridev od glagola prigrliti. Ako ljudi „jedu” reči, onda je sestra ona reč koja nas greje, hrani i poji – kaže prof. dr Zorica Tomić.

068-069 Komunikacija Zorica Tomic_foto Shutterstock.jpg
Shutterstock  

U slavljeničkom broju našeg magazina predstavljamo vam izuzetne, uspešne i uticajne žene: influenserke Dunju Jovanić i Branislavu Antović Aleksić, zatim Snežanu Kusovac, diplomiranog geografa-turizmologa, Anastasiju Kolopcevu, dizajnerku i doc. dr Mariju Zdravković, kardiologa i direktorku KBC „Bežanijska kosa”.

– Medicina iziskuje veliko znanje, filozofsko razmišljanje, praktično zaključivanje, a pre svega, humanost. Znanje bez lepe reči upućene pacijentu samo je prazno slovo na papiru – uverena je dr Marija Zdravković.

060-061 Marija Zdravkovic_foto Milutin Rajković Kaktus.jpg
Milutin Rajković Kaktus 

Zahvaljujemo se i svim učesnicima foto-konkursa „Moje leto”. Među mnoštvom inspirativnih fotografija koje su pristigle, stručni žiri sastavljen od naših eminentnih urednika izabrao je najuspešniju. Prva nagrada pripala je Milici Petković – putovanje za dvoje, poklon turističke agencije „Robinson”.

Kako svake godine slavimo zajedno, i u ovom rođendanskom broju pripremili smo vam zanimljive poklone, uz iskrenu želju da nam ove jeseni budete još lepše i srećnije!

122-123 Pokloni_foto press (1).jpg
Promo