Kako je jun - Nacionalni mesec mentalnog zdravlja, zanimljivu i edukativnu akciju “Lekoviti razgovori” organizovali smo zajedno sa Grand kafom u okviru njihove kampanje “Hajde da imamo vremena za razgovor”.

Svako od nas je “priča za sebe”, u različitim fazama života mogu nas “mučiti” razne dileme, strahovi ili brojna preispitivanja zbog nas samih ili okoline. Nedostatak vremena, zahtevi savremenog načina života i brojne obaveze mogu dovesti do toga da ne obratimo pažnju na sopstvene emocije koje mogu izmaći kontroli, ali i na osećanja naših najbližih.

ZOZ_7789.jpg
Zorana Jevtić 

Zato je važno da odvojimo vreme za razgovore - da osluškujemo sebe ali i da čujemo druge, da se s vremena na
vreme preispitamo, da pričamo o izazovima i tražimo rešenja za prepreke na koje nailazimo.

Čitateljke našeg magazina postavljale su brojna pitanja u vezi očuvanja mentalnog zdravlja, na koji način nas razgovor leči, zašto često oklevamo da potražimo stručnu pomoć. Razgovarale su s našom gošćom, prof. dr Oliverom Vuković i o značaju rada na sebi, prevazilaženju različitih životnih izazova i mentalnom osnaživanju.

"Podela na telo i dušu je prilično veštačka i sve ono što radimo svom telu radimo i duši, i obrnuto. Zato, kada je reč o očuvanju mentalnog zdravlja, trebalo bi da se fokusiramo i na svoje telo i da brinemo o njemu. Koliko god delovalo podrazumevajuće, mentalno zdravlje štite uredan san, redovna fizička aktivnost i pravilna ishrana. Odavno je poznato da osobe koje nedovoljno spavaju ubrzano stare. Pored higijene spavanja, od velikog značaja je fizička aktivnost o kojoj se sve više govori poslednjih godina. U cilju prevencije mentalnog zdravlja odlučujući je način na koji se suočavamo sa svakodnevnim problemima življenja. Kada nam se u životu nešto loše dešava, trebalo bi da pokušamo da se 'stišamo' tako što ćemo pokušati da izađemo iz te situacije makar na tren, da bismo se emotivno smirili. Tek tada možemo da ponovo promislimo o datoj situaciji, koliko je vredna našeg vemena, posvećenosti i pažnje. Priznaćete, posle nekog vremena, nećete moći ni da se setite razloga zbog kojeg ste se nervirali", rekla je prof. dr Olivera Vuković u razgovoru sa čitateljkama magazina Lepa&Srećna.

ZOZ_7739.jpg
Zorana Jevtić 

Tuga, strah i ljutnja su sastavni deo života, baš kao i radosti. Svaki čovek se u određenim situacijama suočava sa neprijatnim osećanjima. Važno je da ta osećanja prepoznamo i kod sebe i kod drugih i da ne dozvolimo da nas preplave i odu predaleko. Tada razgovor i podrška najbližih zaista mogu biti lekoviti.

Internet i društvene mreže su sveprisutni u životima svakog od nas, pa sve češće na taj način međusobno i komuniciramo. Međutim, ne smemo da zaboravimo na važnost direktnog ljudskog kontakta, jer tada možemo jedni drugima da se potpuno posvetimo, da zaista čujemo šta nam bliske osobe govore i pokušamo da ih razumemo.

ZOZ_7774.jpg
Zorana Jevtić 

Naša akcija “Lekoviti razgovori” koju smo organizovali zajedno sa Grand kafom ukazala je na značaj razgovora i podrške očuvanja mentalnog zdravlja. Kafa je poziv na druženje i razgovor s ljudima koje volimo i može biti lekovit. Sve je lakše uz razgovor, podršku i razumevanje okoline, a Grand kafa je ono što nas spaja; idealan pokretač razgovora i neophodna doza mira i opuštenosti.

Hajde da imamo vremena za razgovor (1).jpg
Promo 

Razgovor je često lek, melem za dušu, on znači i slušanje i otvaranje, osvešćivanje problema i njihovo rešavanje. Razgovor je samo jedan, često prvi korak u nizu u očuvanju mentalnog zdravlja. Kao brend, Grand kafa u kontinuitetu ukazuje koliko je bitno da imamo vremena jedni za druge, ali i vremena za sebe. To je najbolji način da sačuvamo sopstvenu stabilnost, a time i stabilnost cele porodice i čitavog društva.

Dva i po psihijatra

U saradnji sa Dejanom Nikolićem i Urošem Bogdanovićem iz PodMedie, prof. dr Olivera Vuković je, zajedno sa svojim kolegama iz Instituta za mentalno zdravlje, pokrenula podkast “Dva i po psihijatra” gde stručnjaci razumljivim jezikom pričaju o svom poslu, aktuelnostima, demistifikuju svoju specijalizaciju i objašnjavaju zašto je briga o mentalnom zdravlju izuzetno važna. Prijatelj podkasta je Grand kafa, koja pomaže realizaciju ovog projekta, sa zajedničkim ciljem da priča o važnosti brige o mentalnom zdravlju dođe do što većeg broja ljudi.