Zašto neki ljudi usnu čim spuste glavu na jastuk, a drugi se muče i prevrću po krevetu ili se bez razloga bude u pola noći? Šta je uzrok nesanice i kako je možemo pobediti, razgovaraćemo sa psihijatrom Suzanom Adžić.

 "Za nesanicu je odgovoran naš cirkadijalni ritam ili biološki sat, koji predstavlja ritam našeg života. On reguliše brojne procese u mozgu, poput metabolizma, nivoa hormona, telesne temperature i ciklusa budnosti i spavanja. Drugim rečima, on u toku noći obezbeđuje optimalnu dubinu i dužinu sna da bismo bili spremni za dnevne aktivnosti. Podešen je tako da funkcioniše i menja se zajedno s promenama u okruženju i s godišnjim dobima. Čak i naizgled mala promena u vidu dužeg ili kraćeg dana, izaziva neusklađenost biološkog sata, a samim tim i mnoge promene u ciklusu budnost–spavanje. To je posledica njegove nemogućnosti da se odmah prilagodi produženom trajanju dnevnog svetla, što je naročito izraženo u proleće", objašnjava Suzana Adžić, psihijatar u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”.

Suzana Adzic_1200x900_Foto Nikola Rudić.jpg
Nikola Rudić 

Za sve nedoumice u vezi nesanice, za koje vam treba savet ili konsultacija, naš gost Suzana Adžič biće vam na raspolaganju 27. aprila od 15 do 16 sati putem telefona 011 442 03 07.