Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Magazin “Lepa&Srećna” 27. aprila nastavlja akciju “Lekoviti razgovori”

Našu zanimljivu i edukativnu akciju nastavljamo s novim gostom Suzanom Adžić psihijatrom u Klinici „Dr Laza Lazarević”, koja će odgovarati na vaša pitanja.

 Lekoviti razgovori_1200x900_Foto Shutterstock (2).jpg Izvor: Shutterstock


Zašto neki ljudi usnu čim spuste glavu na jastuk, a drugi se muče i prevrću po krevetu ili se bez razloga bude u pola noći? Šta je uzrok nesanice i kako je možemo pobediti, razgovaraćemo sa psihijatrom Suzanom Adžić.

 "Za nesanicu je odgovoran naš cirkadijalni ritam ili biološki sat, koji predstavlja ritam našeg života. On reguliše brojne procese u mozgu, poput metabolizma, nivoa hormona, telesne temperature i ciklusa budnosti i spavanja. Drugim rečima, on u toku noći obezbeđuje optimalnu dubinu i dužinu sna da bismo bili spremni za dnevne aktivnosti. Podešen je tako da funkcioniše i menja se zajedno s promenama u okruženju i s godišnjim dobima. Čak i naizgled mala promena u vidu dužeg ili kraćeg dana, izaziva neusklađenost biološkog sata, a samim tim i mnoge promene u ciklusu budnost–spavanje. To je posledica njegove nemogućnosti da se odmah prilagodi produženom trajanju dnevnog svetla, što je naročito izraženo u proleće", objašnjava Suzana Adžić, psihijatar u Klinici za psihijatrijske bolesti „Dr Laza Lazarević”.

 Suzana Adzic_1200x900_Foto Nikola Rudić.jpg Izvor: Nikola Rudić

Za sve nedoumice u vezi nesanice, za koje vam treba savet ili konsultacija, naš gost Suzana Adžič biće vam na raspolaganju 27. aprila od 15 do 16 sati putem telefona 011 442 03 07.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije