Iako naša koža prirodno i neizbežno stari, postoji nekoliko faktora koji dovode do njenog prevremenog starenja i na koje možemo uticati. Kako da što duže očuvamo mladost i zdravlje svoje kože i da li se naše unutrašnje stanje može ogledati na njoj, tema je našeg razgovora s prof. dr Dušanom Škiljevićem, specijalistom dermatovenerologije.

"Treba znati da koža stari na dva načina. Jedan je hronološko ili takozvano unutrašnje starenje koje, kao i u slučaju svih ostalih organa, zavisi samo od naših godina odnosno od našeg životnog doba. Drugi način je starenje koje je specifično za kožu i njen blizak kontakt sa spoljnom sredinom. Uticaji sredine, a posebno ultraljubičasto zračenje, dovode do takozvanog spoljašnjeg ili foto-starenja kože, koje se dodaje na ono hronološko. Zbog toga se kod osoba koje su svakodnevno izložene jakom suncu po više sati, a naročito preko leta, na otkrivanim delovima kože primećuje mnogo više znakova starenja nego na onim delovima koji su bili zaklonjeni od sunca", objašnjava naš sagovornik.

Zastita od sunca_foto Shutterstock.jpg
Shutterstock  

U ovom broju našeg magazina predstavljamo vam odlučne i hrabre ljude, čije nas životne priče inspirišu i uče kako da prebrodimo najteže trenutke i smelo nastavimo da koračamo kroz život. Jedna od njih je košarkašica Nataša Kovačević Stojaković, o čijem životom putu je snimljen dokumentarni film "Skok". To je neverovatna, hrabra i dirljiva priča o njenom povratku na košarkaški teren, posle teške saobraćajne nesreće u kojoj je izgubila nogu.

Natasa Kovacevic Stojakovic_foto privatna arhiva.jpg
Privatna arhiva 

U svojoj devetnaestoj godini bila je prinuđena da ponovo nauči da hoda i trči, a danas je najbolji primer da se sve prepreke mogu i moraju savladati.

"Život je samo jedan i nema reprizu. Ja sam jednostavno rešila da podignem glavu i s osmehom nastavim dalje", iskrena je Nataša.

Da je osvajanje Himalaja iskustvo za ćitav život, tvrdi vođa ekspedicije Aleksandar Rašin, jedan od retkih ljudi koji je uspeo da se popne na vrh Manaslu visok 8.000 metara. Njegov savet planinarima da ustanu i nastave prema cilju ima jednostavno objašnjenje:

"Ako ostaneš tu gde jesi, nećeš stići do vrha i nećeš znati šta sve možeš. Treba pobediti sebe. Još ako pritom uživaš, doživljaj će biti potpun!"

Aleksandar Rašin_foto privatna arhiva.jpg
Privatna arhiva 

Kako kaže, i sam život ima nekih dodirnih tačaka s planinarenjem, zbog te večite čovekove sposobnosti da ustane i nastavi put, čak i onda kada mu je najteže.

Sličnim životnim motom vodi se i Snežana Petrović, voditeljka i urednica jutarnjeg programa "Redakcija" Kurir televizije: Na prošlost se ne osvrći, gledaj u dan koji je pred tobom, a o budućnosti ćeš misliti sutra!

Snežana Petrović_foto Nenad Kostić (1).jpg
Nenad Kostić 

"Utapanje u prosek nikada nije bio moj cilj. Maraton trčite da biste pobedili, a ne samo kaskali pored drugih ili iza njih. Ponekad padnete, ali uvek je važno ustati i nastaviti sa još više energije. Jer, pobeda pripada najupornijima", uverena je Snežana.