To se i te kako odražava na zdravlje i izgled, jer stres "napada" čitav organizam, a perut je samo jedan od problema u vidu kojih se stres manifestuje na našem telu.

Koliko puta vam se dogodilo da niste želeli da odete na neku proslavu, manifestaciju ili privatno okupljanje, zbog toga što u tom trenutku niste u potpunosti bili zadovoljni svojim izgledom i niste se osećali dobro u svojoj koži? Problemi poput peruti sprečavaju nas da aktivno učestvujemo u društvenom životu i samim tim nam narušavaju kvalitet istog, jer koliko god da su česti, oni kod mnogih i dalje izazivaju sram.

Vichy-Dercos-Anti-Hair-Loss-Protocol-Photo-Digital-Model-Jonathan-3600.jpg
Promo 

Izbegavanje odeće u tamnim bojama ili prikrivanje kose kapama i maramama često je ono što kao rešenje vide ljudi koji se bore protiv peruti, a to je oko 50% svetske populacije. Perut se može pojaviti u bilo kom dobu, ali je, prema statistikama, najverovatnije da će se to dogoditi između 20. i 30. godine. Perut dovodi do suvog temena, gubitka kose i ima veoma negativan efekat na samopouzdanje.

Pored stresa, na nastanak peruti mogu uticati i određeni preparati koje koristimo, ali i ishrana i način pranja kose. Preparati poput lakova i gelova za kosu mogu da prouzrokuju pojavu peruti, jer se usled njihovog korišćenja koža glave brže masti i povećava se rizik od pojave gljivica koje uzrokuju i perutanje.

Mnogi smatraju da je zdrava ishrana preveliki izazov u današnje vreme, te da iziskuje mnogo truda, vremena, ali i novca. Stoga je mnogim ljudima često jednostavnije rešenje da pojedu nešto "s nogu", iako svi dobro znamo da takvi obroci štete našem organizmu. Kvalitet kože i kose takođe opada usled nepravilne i neredovne ishrane, a kako biste i na ovaj način sprečili pojavu peruti važno je da unosite namirnice bogate omega 3 masnim kiselinama, kao što su avokado, orasi i masline.

Vichy-Dercos-Anti-Hair-Loss-Protocol-Photo-Digital-Model-Luiza-2778.jpg
Promo 

Redovna hidratacija i unošenje vitamina B u dovoljnim količinama takođe će uticati na smanjenje pojave peruti.

Perut se može pojaviti i ukoliko kosu ne perete pravilno, odnosno ako šampon ili regenerator ne isperete do kraja. Koža glave će tada odreagovati i počeće da se peruta, zbog pojačanog lučenja sebuma odnosno znojnih žlezda na skalpu.

Ipak, rešenja za ovaj problem ima. Korišćenjem odgovarajućih preparata možete se osloboditi peruti i bez stida i bojazni od nepredviđenih pehova ponosno pokazivati svoju kosu.

Dercos2.jpg
Promo 

U pitanju su šamponi iz Vichy Dercos Anti-Dandruff linije, koji su namenjeni svim tipovima peruti - normalnoj i masnoj, ali i suvoj.

Dercos1.jpg
Promo 

Pored korišćenja šampona protiv peruti, savetuje se da prilikom pranja kose temperatura vode bude što niža, kako bi umirujuće delovala na osećaj upale.

Iako su iz sezone u sezonu u trendu, modne dodatke poput šešira, marama i traka za kosu poželjno je izbegavati ako patite od peruti. Oni, naime, zagrevaju kožu glave, zbog čega se ona znoji i time se nadražuju lojne žlezde.