Jedan od najčešće korišćenih zaslađivača na svetu je upravo aspartam. Otkriven je 1965. godine od strane hemičara Džejmsa Šaltera. Koristi se u različitim industrijama i sastavni je deo dijetalnih i lajt varijanti svih vrsta gaziranih pića i hrane, zahvaljujući tome što je potrebna veoma mala količina. Aspartam je 200 puta slađi od stonog šećera.

Ovaj niskokalorijski zaslađivač se sastoji od kombinacije dve aminokiseline, aspartanske kiseline i fenilalanina. Potrebna vam je trunčica da zasladite hranu ili piće bez povećanja kalorija, za razliku od šećera, jer je izuzetno mala količina neverovatno slatka.

Sigurno ste do sada bar jednom naišli na neki tekst o tome kako aspartam baš i nije tako dobro rešenje za manji unos ugljenih hidrata, ali su mnoge studije dokazale da to nije tako. Da bi bili odobreni, svi dodaci hrani i piću detaljno se testiraju da bi saznali da li postoji mogućnost da će se oni akumulirati, kako se ponašaju u telu i kako se vare. Pored toga, utvrđuje se da li zaslađivač izaziva zavisnost ili ima uticaja na hranljive materije. Kada se dokaže da dodatak nije štetan po zdravlje, tek se onda njegova upotreba odobrava.

Verovali ili ne, aspartam je najispitivanija niskokalorijska zamena za šećer i bio je predmet temeljnih istraživanja, uključujući kliničke studije i epidemiološke studije više od 30 godina koje negiraju mit da izaziva demenciju, multiple sklerozu ili rak.

Tekst: Promo