Onaj osećaj kada vam mama napravi domaću toplu čokoladu i pročita omiljenu Diznijevu priču ostao je urezan mnogima od vas. A da li znate da se deca danas obično uspavljuju gledajući crtane filmove ili pesmice na internetu. Ova pojava nam se na početku činila bezazlena, ali danas kod dece primećujemo da imaju sve manje pažnje za neku aktivnost koja zahteva koncentraciju ili kasne sa razvojem u govoru. Upravo iz ovog razloga pokrenut je projekat Budi deo bajke, zahvaljujući kojem je prošle godine otvorena prva biblioteka na Institutu za majku i dete.

“Želeći da mališanima koji provode veći deo svog detinjstva na terapijama omogućimo da kvalitetno provedu svoje slobodno vreme pokrenuli smo inicijativu za otvaranje prvi biblioteke u najvećoj zdravstvenoj ustanovi za decu” istakla je Milica Ilčić, predsednica udruženja koje sprovodi projekat Budi deo bajke. “Čitanje knjiga je aktivnost koja se prenosi sa generacije na generaciju i gotovo sam sigurna da nema deteta koje ne uživa u čitanju sa svojim roditeljima. Iako mislimo da su roditelji ti koji su odgovorni za odnos svog deteta i čitanja, stave smo da je potrebno da se na vreme preuzmu izvesni koraci kako bi dete na vreme savladalo veštinu čitanja i kako bi razvilo svoje čitalačke potrebe” navode organizatori.

Producenti Milica Ilčić i Aleksandar Bradić u saradnji sa lutkarskim pozorištem Pinokio, a uz pomoć Sekretarijata za kulturu grada Beograda, nastavljaju akciju Budi deo bajke izvođenjem novog čitanja bajke Pinokio koje uči decu da se zahvaljujući knjizi jedino može preživeti. Predstavu je režirao Aleksandar Bradić, tekst po motivima ove vanvremenske bajke potpisije Bojan Tasić a uloge tumače Dragan Petrović, Jovana Berić, Goran Popović i Željka Mandić. Predstava će premijerno biti izvedena u vrtiću Duga, u sklopu PU Savski venac a planirano je da se u narednom periodu predstava igra u svim vrtićima u Beogradu. “Kako je naš primarni cilj otvaranje što većeg broja mini biblioteka gde će se nalaziti knjige koje su deci zanimljive i koje će im biti svakodnevno dostupne, ideja je da se svakom vrtiću u kojem se bude igrala predstava doniraju knjige.

U saradnji sa Gradskom opštinom Stari grad, na Starogradskoj zimi koja se održava od 17. decembra do 21. januara u parku Vojvode Vuka prikupljaćemo knjige za vrtiće te ovom prilikom pozivamo sve sugrađane koji žele da doniraju knjige posete naš štand na ovoj manifestaciji ” napominju organizatori i pozivaju sve zainteresovane sugrađane da posete zvaničan instagram profil @budideobajke i informišu se o daljim aktivnostima.

Promo Budi deo bajke

 Izvor: Lepa&Srećna