Nikolinina posvećenost društveno značajnim temama, smelo i otvoreno bavljenje važnim ženskim pitanjima, profesionalni odnos u skretanju pažnje šire javnosti, kao i predani rad na edukaciji širokog auditorijuma, učinili su da upravo ona bude dobitnica ovog važnog priznanja.

Plaketa je simbolično uručena ispred Skulpture ženske hrabrosti, autora prof. Marka Lađušića, koja je pre tačno dve godine postavljena zahvaljujući kompaniji Avon, a uz podršku Ušće SC na čijem se platou i nalazi. Prva ovakve vrste kod nas, skulptura je postavljena sa ciljem podizanja svesti o važnosti rodne ravnopravnosti, ali i osnaživanja žena.

"Kad čujete koliko žena prolazi ili je prošlo kroz neki oblik partnerskog ili verbalnog nasilja, brzo shvatite da živimo u mizoginom društvu koje počiva na obrascima koje takvo nasilje dozvoljava, i da zaista niste sami, samo nismo dovoljno pričali o tome. Ali, čini mi se da se situacija menja na bolje. Podršku bih poslala i ljudima bliskim ženama koje preživljavaju nasilje – nekad je nasilnik izmanipulisao žrtvu do te mere da ona ne veruje prijateljima i porodici koji joj pokušavaju ukazati na to. Napraviti prvi korak, i priznati sebi šta se dešava, bude najteže, ubrzo nakon toga postaje lakše”, izjavila je Nikolina Pavićević, dobitnica Nagrade za žensku hrabrost.

Ovogodišnja Avon kampanje fokusirana je ne podizanje svesti o verbalnom nasilju, kao jednom od najčešćih vidova zlostavljanja u partnerskim odnosima. Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, snimljen je video koji je izazvao snažne reakcije na društvenim mrežama. U ovom kratkom i efektnom video zapisu, sedam žena izgovara najčešće rečenice sa kojima se susreću žene koje trpe verbalno nasilje u Srbiji. Pored skretanja pažnje na ovaj ozbiljan problem, cilj videa je i da ohrabri žene da se obrate za pomoć i savet, ukoliko su im oni potrebni.

Autonomni ženski centar od 1993. godine pruža podršku ženama sa iskustvom nasilja, putem besplatnog SOS telefona 0800 100 007. U okviru akcije Reci NE nasilju nad ženama, kompanija Avon je ovoj organizaciji najavila i donaciju vrednu milion i po dinara, za podršku redovnih aktivnosti tokom 2022. godine. Te aktivnosti obuhvataju direktnu psihosocijalnu i pravnu pomoć ženama koje doživljavaju neki vid fizičkog ili psihičkog nasilja.

Video uručenja nagrade možete pogledati na linku: