Ako ste voleli Paju i Jareta, verovatno su vam se dopali i Žića i Baja. "Kamiondžije" za 21. vek, po scenariju Gordana Mihića, osvojile su publiku, a u čemu je bila tajna pisanja čuvenog scenariste, otkriva njegova ćerka, glumica Ivana Mihić.

Ova serija je još jedan dokaz koliko je Gordan na najbolji način umeo da predoči ljudsku sudbinu na papir i kasnije ekran. U čemu je bila tajna njegovog pisanja?

 "Gordana su zanimali ljudi, slušao ih je i istinski čuo. Pamtio je ime, prezime, nadimak i život gotovo svakog čoveka s kojim se u životu malo bolje poznavao. To neverovatno pamćenje upravo je bilo posledica njegovog suštinskog interesovanja za ljude. Prilazio je svakom čoveku otvoreno, s verom da je u osnovi dobar i dobronameran. Ta vera bila je posebna lepota koja je ukrašavala čistotu njegove umetničke ličnosti. Razumeo je ljude i kada je pisao o njihovim velikim mukama, teškim sudbinama, životu u drastičnim ili nesvakidašnjim okolnostima kao, na primer, u serijama "Sivi dom", “Zaboravljeni”... Gordan je svakoj temi prilazio vrlo studiozno vodeći računa da, ukoliko je tema bazirana na istinitim događajima ili govori o ličnostima koje su postojale, poštuje činjenice i ne dozvoli svojoj umetničkoj slobodi da pređe meru i ugrozi istinitost, "rekla je Blic Ivana i istakla koliko joj kao ćerki znači što se producenti jednako i danas interesuju za njegova dela?

"I producenti i publika mnogo vole Gordanova dela prepoznajući svoje živote u njima, ali vole mnogo i način na koji on o njima piše. Ne pamtim kada je toliko ljudi moju majku i mene pozivalo telefonom, zaustavljalo na ulici ili kontaktiralo s nama preko društvenih mreža govoreći kako su im Gordanove serije i filmovi melem za dušu. Priprema se nastavak serije, kao i film, koji je po Gordanovom poslednjem scenariju. Još desetak njegovih scenarija čeka na realizaciju. Moj otac je bio neverovatno vredan čovek iz koga su tekstovi sa hiljade ljudskih sudbina jednostavno izvirali. Jednog dana, pred njegov odlazak, želeći da mu dam podršku i impuls za život, upitala sam ga šta bi bilo da neko danas kaže da bi želeo da mu napiše scenario o tome i tome, odgovorio mi je: ”Osmislio bih začas priču u glavi i onda jednostavno seo i napisao”. I to je zaista tako i bivalo - jednostavno i bez mistifikacije. Uostalom, sećam se da je on tako i svojim studentima govorio", rekla je Ivana  i otkrila koja je njena najživlja uspomena na  oca.

"Sećanje i moj tajko uvek su za mene živi", rekla je Ivana.

Proslavljeni srpski scenarista i dramski pisac Gordan Mihić preminuo je u avgustu 2019. godine u 82. godini života.

Izvor: Lepa&Srećna/Blic