"Dok je Grčka pravoslavna crkva zvanično zatražila od države da barem sveštenstvu dozvoli da bogosluži u Veliku  nedelju i na Vaskrs u Svetlu nedelju iza zatvorenih vrata, Svešteni Sinod je juče odlučio da prenese praznovanje  Vaskrsa na Odanije Vaskrsa, u noći  između 26. i 27. maj 2020. godine, do kada će se, ako Bog da, crkve ponovo otvoriti", prenosi na svom sajtu Srpska pravoslavna crkva.

Svešteni Sinod je održao  1. aprila 2020. godine video zasedanje pod predsedavanjem arhiepiskopa atinskog Jeronima i detaljno razmotrio produženje državnih mera karantina do 11. aprila, sa izgledom daljih izmena.

U izveštaju, objavljenom na zvaničnom sajtu Grčke crkve, Sinod poziva svoju pastvu da se „striktno pridržavaju uputstava zdravstvenih vlasti“ i da ne slušaju one koji pozivaju na oglušenje o mere, „što u današnje vreme nije opravdano ni u ime hrišćanske vere“.

„Sa visokim osećanjem odgovornosti“, Sinod otuda prihvata državne mere i poziva sve da ostanu kod kuće, istovremeno tražeći od države da dozvoli da se službe savršavaju u crkvama i manastirima tokom Stradalne sedmice i na dan Vaskrsa, čak i ako vernici ne mogu prisustvovati. 

Dalje, imajući na umu strašnu situaciju kada pravoslavni hrišćani ne mogu prisustvovati Liturgiji i ne mogu se pričestiti na praznik Vaskrsa, Sinod poziva svoju pastvu da pojačaju svoje molitve i sazdaju oltar u svojim srcima.

„Učinite sebe žrtvenom životinjom, žrtvujući svoj život u Svetom hramu i svoje prisustvo u Božanskoj evharistiji za dobro sve svoje braće i sestara“, navodi se u saopštenju.

A razmatrajući mogućnost proslavljanja Vaskrsenja  Gospodnjeg svenarodno, Sinod piše: „Želimo i molimo se da opasnost uskoro prođe, tako da svi mi (sveštenstvo i narod) možemo biti počastvovani da zajedno proslavimo Svetlo Vaskrsenje Gospoda našeg uz prazničnu nedeljnu službu na dan Odanija velikog praznika Pashe, odnosno u ponoć od utorka, 26. maja do srede, 27. maja 2020.“

Sinod je takođe ponovio svoju prethodnu izjavu da Božanska evharistija ni na koji način ne može biti izvor bolesti.

Pored toga, arhijereji su odlučili da prilože 163.941 američkih dolara (150.000 evra) za borbu protiv virusa korona, pri čemu su članovi Sinoda priložili deo svojih primanja i pozvali ostale arhijereje Grčke Crkve da da im se pridruže.

Svešteni Sinod je zahvalio patrijarhu vaseljenskom  Vartolomeju na prilogu Carigradske Patrijaršije grčkoj Vladi.

Sinod poziva sve da imaju poverenje u  gledišta i odluke Sveštenog Sinoda i u tom smislu više ne dozvoljava ni jednom svešteničkom, manastirskom ili crkvenom delatniku da daje bilo kakve izjave ili nastupa u medijima po pitanju virusa korona.

Arhijereji „pozivaju sve da se smiravaju i predaju se sazercanju i najsilnijoj molitvi“.

Mitropolit Nafpakta  Jerotej (Vlahos), koji je poslednjih godina bio portparol Sinoda za medije, jedini je arhijerej koji je  ovlašćen da daje izjave medijima.

Najzad, Sinod poziva sve da se sete da je praznik Vakrsa „početak“  duhovnog pred ukusa  punog nade i iščekivanja večnog života, sa krajnjim ciljem umrtvljenja smrti.

Izvor: SPC / Orthodox Times