Broj Danaca koji su između 1985. i 2009. umrli od kardiovaskularnih bolesti smanjen je za 70%, što bi mogao da bude rezultat zabrane transmasti 2003. godine. Nijedna članica Evropske unije nije u posmatranom periodu smanjila smrtnost od kardiovaskularnih bolesti kao Danska. U Evropi je 46% svih smrti posledica kardiovaskularnih bolesti čijem nastanku doprinose pušenje, visok pritisak, holesterol, gojaznost, fizička neaktivnost, prenosi Euractiv 7. maja 2014. godine.

Sten Stender sa biohemijske klinike u Gentofte bolnici rekao je da smanjenje stope smrtnosti u Danskoj može pripisati boljoj prevenciji, smanjenju pušenja, fizičkim aktivnostima i promeni režima ishrana, ali da kao faktor treba razmotriti i zabranu dodavanja transmasti hrani.

"Danska je 2003. godine postala prva zemlja u svetu koja je zabranila transmasti. Istraživanja su pokazala da konzumiranje više od pet grama transmasti dnevno uvećava rizik od kardiovaskularnih bolesti", rekao je Stender i dodao da su zdravstvene statistike Norveške i Švedske obično bolje od danskih, ali da je Danska preuzela vođstvo u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti.

Danskim zakonom o transmasnim kiselinama (nezasićenim masnim kiselinama poznatijim kao transmasti) utvrđen je maksimalan sadržaj industrijski proizvedenih transmasti u prerađenoj hrani. Tako sadržaj transmasti u ulju, masti i prehrambenim proizvodima ne sme da prelazi dva grama na 100 grama ulja ili masti.

Evropska komisija povela je 2005. godine postupak protiv Danske zbog kršenja pravila jedinstvenog tržišta tvrdeći da će danski zakon o transmastima napraviti velike probleme prehrambenoj industriji, posebno lancima brze hrane.

Danska vlada odgovorila je Komisiji da je njen zakon legitiman sa stanovišta zdravlja ljudi.

Komisija je 2007. odlučila da obustavi postupak s obrazloženjem da lanci brze hrane imaju jednak tretman po danskom zakonu.