Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TARA JE EKOLOŠKI BISER SRBIJE: evo kako stići, koje istorijske lokalitete obići i koje vidikovce posetiti

Povoljan položaj, ekološka prirodna sredina, blage padine i bogatstvo biljnogi životinjskog sveta samo su neki od razloga da posetite ovu planinsku lepoticu na zapadu Srbije.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida i zauzima površinu od 183 km2.

Dužina Tare je je 50 km, a širina 22 km i ima prosečnu nadmorsku visinu od 1200 m. Najviši vrh je Kozji rid sa 1591 m. Pripada grupi podrinjskih planina i ima složenu geološku prošlost i raznoliku petrografsku građu.

Povezane vesti

Položaj planine Tare predstavlja povoljan uslov za razvoj turizma, jer omogućava raznovrstan sadržaj turističkog boravka, odnosno posetu većem broju turističkih lokaliteta. Po bogatstvu i raznovrsnosti turističih vrednosti, ekološki očuvana prirodna sredina, planinski reljef sa umerenom nadmorskom visinom od 800-1500 m, pogodni tereni za zimske sportove, bogat i raznovrstan biljni i životinjski svet, blagotvorna klima, Drina sa veštačkim jezerima Zaovine i Perućac, daju ovoj planini veliku turističku vrednost što je čini konkurentnom u odnosu na Zlatibor i druge planine.

Tara ima povoljan položaj prema komplementarnim turističkim vrednostima u neposrednoj okolini: Užicu, Mokroj Gori, Višegradu sa brojnim kulturno-istorijskim spomenicima, koji privlače izletnička kretanja turista stacioniranih na Tari u cilju zadovoljenja obrazovno-kulturnih potreba i bogatijeg sadržaja i boravka. Tara ima odličnu predispoziciju za održivi turizam, koji predstavlja svaki turizam koji donosi minimalni uticaj na životnu sredinu i kulturnu baštinu, ali u isto vreme dovodi do ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

Razuđeni reljef Tare je pogodan za turističku izgradnju, jer postoje dobri uslovi za lociranje turističkih objekata. Na mestima blagih padina, prevojima i erozionim proširenjima, postoje lokaliteti koji su veoma osunčani i zaklonjeni od vetrova.Tokom zimskog perioda povoljni su uslovi za sankanje, nordijsko, početničko skijanje. Mogućnosti alpskog skijanja su ograničene zbog visinske razlike od svega 400 m i dužine staza koje ne prelaze ni 2 km.

Najkvalitetniji skijaški tereni su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Reljef Tare ima pogodna rekreativna svojstva, jer mali nagibi pogoduju šetnji, jahanju, različitim sportskim igrama, korišćenju trim staze i slično.

View this post on Instagram

A post shared by Branimir Matic (@bandzo90) on

Izvor: Tara.rs

Kako se stiže do Tare?

Nacionalni park Tara pokriva najveći deo planine Tare koja se nalazi na krajnjem zapadu Srbije i zahvata područje opštine Bajina Bašta ograničeno laktastim tokom Drine između Višegrada i Bajine Bašte.

Područje parka se nalazi između 43°52' i 44°02' severne geografske širine i 19°15' i 19°38' istočne geografske dužine.

Granice Nacionalnog parka najvećom dužinom poklapaju se sa državnom granicom sa BiH i opštinskom granicom, sa teritorijom opštine Užice.

Pristup u Nacionalni park je relativno dobar i moguć iz tri pravca:

- putem Bajina Bašta - Kaluđerske bare (16 km)
- putem Bajina Bašta - Perućac - Mitrovac (27km)
- putem Kremna - Kaluđerske bare (9 km)

Bajina Bašta je asfaltnim saobraćajnicama povezana sa magistralnim pravcima:

- Beograd – Valjevo - Bajina Bašta - Kremna - Višegrad
- Beograd – Čačak - Užice - Kremna - Mokra Gora - Višegrad
- Novi Sad - Šabac - Loznica - Ljubovija - Bajina Bašta
- Niš - Kruševac - Kraljevo - Čačak - Užice - Kremna - Višegrad

Nacionalni park raspolaže razgranatom mrežom kvalitetnih šumskih puteva sa makadamskom podlogom i jednom središnjom asfaltnom saobraćajnicom kao i asfaltiranim pravcem od Predovog krsta prema akumulaciji HE “Bajina Bašta”. Putevi su rađeni za potrebe šumarstva uz težnju za povezivanje naseljenih i turističkih lokaliteta. Osim toga kanjon Drine moguće je obići brodom ploveći jezerom koje počinje kod Perućca, što je poseban doživljaj.

Izvor: Tara Nacionalni park

Najvredniji kulturno-istorijski biser Tare je manastir Rača, a više pročitajte na sledećoj strani

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije