Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bogata istorija uz najbolje ćevapčiće: šta sve morate obići kad posetite Leskovac (FOTO)

Leskovčani "ne vole komplikacije i ne haju za deklinacije"! Ali vas u Leskovcu, malom Mančesteru Srbije, čekaju bogata istorija, dobra zabava i neponovljivi gurmanski specijaliteti!

  Izvor: Foto: Wiki, Gradleskovac.org

Roštiljijada, Caričin grad, crkva Odžaklija, mali Mančester, ajvar... 

U igri asocijacija, dovoljno je da čujete samo jedan od navedenih pojmova, pa da iz prve pogodite da se iza ovih reči krije Leskovac, grad koji je, kako legenda kaže, ime dobio po leskovom drvetu izniklom na osušenom jezeru podno Hisara. 

Nadaleko čuven po najboljem roštilju i najukusnijem ajvaru, nekadašnji centar tekstilne i hemijske industrije čiji su žitelji uživali u blagodetima juga i vredno radili pod sloganom "mi jedemo paprike i gradimo fabrike", Leskovac je jedan od retkih gradova u Srbiji u kome se živelo "po evropski" još pre stotinak godina. 

VIŠE: Šta je najlepše videti u Sevilji: najbolje ideje za obilazak juga Španije

Ipak, ne može da se pohvali velelepnom arhitekturom, ni brojnim starim zdanjima koja svedoče o njegovom "zlatnom dobu" i vremenu kada je od Šašit pašine kasabe izrastao u moderan evropski grad i "sijao kao Pariz", jer je najveći deo njegovog kulturnog blaga bio uništen u bombardovanjima nacista i saveznika tokom Drugog svetskog rata, srpski mali Mančester, jedinstven je po mnogo čemu. 

Leskovac ima istoriju dugu više od osam milenijuma, brojna arheološka nalazišta koja svedoče o njegovoj uzbudljivoj prošlosti, bogat kulturni život, jedno od najstarijih pozorišta u Srbiji, poseban duh i, to i vrapci znaju, najukusniju hranu i ljude vedrog duha za koje kažu da "ne vole komplikacije i ne haju za deklinacije". Ni mali, ni veliki, taman po meri čoveka, zaštićen moćnim planinama (na istoku Babička gora, Selićevica i Suva planina, na jugu Kukavica i Čemernik, na zapadu Radan, Goljak i Pasjača) Leskovac se razbaškario na petorečju, u srcu prostrane, plodne kotline dugačke 50 i široke 45 km. 

Okružen je sa tri veštačka jezera (Brestovačko, Barje i Vlasinsko jezero), živopisnom Grdeličkom klisurom i prelepim kanjonom Vučjanke, čiji slapovi pokreću turbine jedne od najstarijih hidrocentrala na Balkanu. Nekada drugi najrazvijeniji industrijski grad u Srbiji, danas je nezaobilazno mesto na evropskom koridoru E 75, ne samo zbog gurmanskih čudesa nego i zbog dobre atmosfere, prirodnih lepota, karnevala, pozorišta, koncerata džez, pop i narodne muzike, filmskog i festivala stripa i nezaboravnog provoda.

Grad sa oko 70.000 stanovnika u kome je pevačku karijeru započeo čuveni Toma Zdravković i danas je omiljeno odredište hedonista, meraklija i boema. Grad na Veternici ubrzano je počeo da se modernizuje nakon oslobođenja od Turaka, decembra 1877. godine, pre svega, zahvaljujući ranoj industijalizaciji i razvoju železnice, koja je kroz grad prošla 1884. Do Prvog svetskog rata,u Leskovcu je otvoreno oko hiljadu užarskih radnji sa preko 4.000 zaposlenih radnika, majstora, kalfi i šegrta. 

Godine 1896. osnovana je i prva fabrika za proizvodnju štofa. Potom su kao pečurke počele da niču nove tekstilne, hemijske i prehrambene fabrike. Grad u kojem je prema popisu od 1931. godine živelo oko 17.500 stanovnika, u periodu između dva rata imao je četiri bioskopa, pet hotela, pozorište i više od 100 kafana! U julu 1930. otvoren je prvi bazen kod fabrike "Slon", uspostavljena je prva linija gradskog prevoza, takozvani štajervag sa konjskom zapregom. 

U "zlatno" doba, u našem malom Mančesteru živelo se kao u Parizu. "Od sredine dvadesetih, na zabavama, igrankama i matineima sve manje se svira tradicionalna srpska i romska pleh muzika. Sada su moderne igre sa zapada, iz severne i južne Amerike, poput čarlstona, fokstrota, džeza, tanga...", pisao je istoričar Jovica Hadži-Jovančić. 

Po njegovim rečima, u godinama pred Drugi svetski rat Leskovac je po svemu bio deo savremenog evropskog sveta, više i na potpuniji način nego ikada pre u svojoj istoriji, a možda i kasnije. 

A kada se, slučajno ili namerno, zateknete u Leskovcu, obavezno posetite crkvu Odžakliju, koja se nalazi u samom srcu grada. Podignuta između 1805. i 1812. godine, ova neobična, izuzetno akustična crkva, u svetu je jedinstvena po tome što je ukopana u zemlju i ima odžak. U neposrednoj blizini, nalazi se i leskovačka Saborna crkva, građena od 1922. do 1931. godine, po ugledu na manastir Gračanicu, čijem je osvećenju prisustvovao kralj Aleksandar Karađorđević. U blizini je i kuća Bore Dimitrijevića Piksle, podignuta u prvoj polovini 19. veka. Jedno vreme bila je sedište turskog paše, a danas se u njoj nalazi deo postavke Narodnog muzeja.

Dok šetate glavnom ulicom, iskoristite priliku da obiđete Šop-Đokićevu kuću, pravi biser građanske arhitekture 19. veka, u kojoj je danas smeštena Turistička organizacija grada. A kad poželite da se odmorite, svratite do gradskog parka i okrepite se u bašti nekog kafea ili restorana uz cvrkut ptica i šum fontana. Ukoliko imate vremena napretek, prošetajte do Spomen-parka i "Boginje pobede" , dela poznatog arhitekte Bogdana Bogdanovića, koje je britanski „Bi-Bi-Si“ nedavno uvrstio u deset najčudesnijih arhitektonskih struktura posleratnog perioda. Onda se zaputite na Hisar i uživajte u predivnoj panorami. I naravno, probajte roštilj u nekom etno-restoranu, a veče rezervišite za pozorište... 

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:%D0%9B%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D1%86_-_%D1%86%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8_%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BA_.jpeg
Izvor:

Etno-arheološki kompleks na brdu Hisar, koji se prostire na površini od 24 hektara, prava je riznica iskopina iz raznih epoha zbog čega je uvršten u red najekskluzivnijih arheoloških lokaliteta u Evropi. Na ovom prostoru pronađeni su ostaci naseobina iz neolita, bakarnog, bronzanog i gvozdenog doba, kao i iz rimskog, vizantijskog i turskog perioda. 

Saveti leskovačkih gurmana... čekaju vas na drugoj strani teksta!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije