Hleb je u Srbiji nezaobilazan deo skoro svakog obroka, a u svakom kraju zemlje se primenjuju različiti recepti. 

1. Šumadijski hleb

Potrebno:

  • kilogram i po brašna
  • kašičica soli
  • kašičica sode bikarbone
  • malo mlake vode

Priprema:

Sipati brašno u dublju činiju, napraviti rupu u sredini i tu dodati sodu bikarbonu, so i nekoliko kapi vode. Mesiti rukama uz lagano dodavanje vode, dok ne umesite srednje tvrdo testo. Zatim ga prebaciti na dasku za mešenje i nastaviti još minut, dva. Oblikovati veknu, premazati je uljem izbosti viljuškom na nekoliko mesta, i peći u rerni zagrejanoj na 220 stepeni Celzijusovih dok ne dobije zlatastu boju. Propadanjem nožem proveriti da li je hleb gotov.

2. Beogradski hleb

Potrebno:

  • šolja belog brašna
  • šolja integralnog brašna
  • šolja ražanog brašna
  • 10 grama suvog kvasca
  • šolja mlake vode
  • supena kašika soli
  • supena kašika šećera

Priprema:

Sipati u dublju činiju sve tri vrste brašna, dodati kvasac, so i šećer i dobro sve izmešati. U sredini brašna dolivati vodu i nastavite da mesite. Testo treba da je lepljivo. Ostavite ga pokriveno krpom oko sat vremena. Premesiti testo i ostaviti ga potom još jedan sat. Premesite još jednom - unutra treba da bude vlažno, a spolja suvo i lako za oblikovanje. Napravite veku i pecite je u podmazanom plehu, u rerni na 175 stepeni, oko 40 minuta.

3. Valjevske veknice

Potrebno:

  • pola kilograma brašna
  • 25 grama kvasca
  • kašičica šećera
  • pola kašičice soli
  • pola šolje mlake vode

Priprema:

Umesite testo na uobičajeni način i odvojite četiri lepinje iste veličine. Svaku premesite i rastanjite, ali ne mnogo. Pecite ih u nauljenom tiganju i služite uz kajmak.

4. Hleb koji miriše

Sastojci:

  • 500 grama belog brašna
  • 250 grama crnog brašna
  • dve kašičice soli
  • tri kašike suvog bosiljka
  • paketić svežeg kvasca (ili suvi kvasac)
  • kašičica šećera
  • decilitar ulja

Priprema:

Zamesiti brašno sa solju, bosiljkom i kvascem (prethodno nadošlim pomoću šećera i vode), uljem i malo vode. Ostaviti testo pokriveno vlažnom krpom da naraste, a potom ga ponovo premesiti. Napraviti veknu, ili više manjih, i peći u podmazanom plehu, u rerni zagrejanoj na 150 stepeni, oko 30 minuta.

domaci hleb srbija
LepaiSrecna 

Izvor: MONDO