Veliki petak je dan kada svi pravoslavni vernici poste ali važno je da znamo i na koji način treba to da radimo, ali i koje stvari nikako ne treba da koristimo tog dana, što retko ko zna. Međutim, etnolog Saša Srećković, muzejski savetnik iz Etnografskog muzeja, koji je stručnjak za tradiciju i običaje, objasnio nam je važna stara pravila.

Hrišćani Veliki petak smatraju najtužnijim danom jer je na taj dan razapet Isus Hrist, pa je zbog toga važno i da znamo običaje koje treba da ispoštujemo.

"Po strožijem pravilu na Veliki Petak se jede samo posna hrana na vodi i/ili se jednoniči (uzima se samo jedan obrok za 24 sata). Poštovanje strogog posta na Veliki Petak bi recimo značilo da se konzumiraju samo suvi hleb i voda. Ili se, pak, kao što je to bio slučaj u resavskom kraju, kuvala kopriva. Po hrišćanskom kanonu, na vodi se tog dana mogu spremati bareno povrće, sveže ili suvo voće i povrće, kao i hleb, med i bareni pirinač", rekao nam je Saša.

suvo voce kajsije.jpg
Foto: Shutterstock

On nam je zatim otkrio i običaj koji mnogi ljudi ne znaju, tačnije šta je to što ne treba da koristimo na Veliki petak.

"Posebno ne valja soliti hranu, jer se smatra da se tako dodatno 'sipa so na Isusove rane'. Prilikom jela, takođe, ne bi trebalo koristiti viljušku i nož", objasnio nam je Saša.

Pročitajte još i koje meso treba da se jede za Uskrs, ali i kakve to veze ima sa Đurđevdanom.

BONUS VIDEO:

00:22
Kako se farbaju jaja  Izvor: Instagram/kelsimsavage