Veliki petak se ove godine obeležava 3. maja i posvećen je sećanju na dan kada je Isus raspet, zbog čega je post tada posebno važan.

Od ranog jutra domaćice se bave farbanjem jaja, koja su simbol rađanja i pobede smrti. Postoji verovanje da su stražari čuvali Hristov grob i jeli pečenu kokošku, kada su čuli glasine o Isusovom vaskrsenju. Tada su rekli: "Hrist će da oživi kada ova pečena kokoška snese crveno jaje i poleti". U tom trenutku se baš to desilo, a i Hristos se uzneo ka nebu.

Prema drugoj legendi, Marija Magdalena je ponela korpu jaja caru Tiberiju, koji je takođe smatrao da je vaskrsenje nemoguće, baš kao što je nemoguće da jaja promene boju. U tom trenutku je Hristos vaskrsao, a jaja su promenila boju u crvenu. Zbog toga se na Veliki petak napre kuvaju jaja u crvenoj boji, a prvo se ostavlja kao čuvarkuća.

farbanje jaja voskom 03.jpg
Shutterstock  Crvena jaja

Prema starim običajima, domaćice ne bi trebalo da kuvaju tog dana ili da rade bilo kakve kućne poslove sem bojenja jaja. Trebalo bi da dan provedu u miru i molitvi, kao i ostali ukućani, mada se u nekim krajevima veruje da se najbolje prime biljke koje se tog dana nakaleme.

Zvona na crkvama se ne oglašavaju od Velikog četvrtka do Vaskrsa, jer su ona simbolično povezana sa radošću. Na posebno ukrašen sto ispred oltara postavlja se plaštanica ispod koje se, u nekim krajevima, vernici provlače nakon što je celivaju. Postoji verovanje da tokom provlačenja svako može da zamisli jednu želu, koja će mu sigurno biti ispunjena tokom godine.

Na Veliki petak bi vernici trebalo da oproste sve što su zamerili prijateljima ili članovima porodice, ugledajući se na Hrista koji je oprostio onima koji su ga izdali. 

Pogledajte i farbanje jaja na grčki način.

BONUS VIDEO:

Najmodernija jaja za Vaskrs 2024 Instagram/sophie.diyguru

 Lepa&Srećna/K.L.