Da li ste već odabrali tehniku kojom ćete ove godine farbati jaja?

Veliki petak je za nekoliko dana, a ako želite da probate neku novu, zanimljivu tehniku koja daje prelepe šare, a koju još uvek niste isprobali, preporučujemo vam jednostavnu tehniku farbanja jaja uz pomoć boja za kolače i ulja. Dobro ste pročitali - ulja!

Iako ga mnogi koriste samo za premazivanje jaja nakon farbanja kako bi lepo sijala, a drugi ga baš zbog toga ne podnose, verovali ili ne, ulje daje neverovatno lepe mermerne šare na uskršnjim jajima. 

Osim malo ulja, biće vam potrebne tečne boje za kolače, voda, malo sirćeta, nekoliko posuda, kao i pethodno skuvana jaja. Najbolje je da koristite jaja sa belom ljuskom, a ako ih nemate, možete ljusku i da izbelite sami, a potom pređite na farbanje.

U posudu sipajte šolju vruće vode, dodajte joj kašičicu sirćeta i 5-10 kapi željene boje za kolače. Spustite jaje u boju i držite oko minut, zalivajući svuda bojom uz pomoć kašike. To će biti bazna boja vašeg jajeta. Nemojte držati duže od minut, jer bazna boja treba da bude svetlija. Na ovaj način ofarbajte sva jaja u željene boje, pa ih ostavite da se osuše na papirnom ubrusu.

mermerna jaja uz pomoc ulja 006.jpg
Youtube / Better Homes and Gardens 

Sada pravite uljanu mešavinu: u posudu sipajte šolju tople vode, dodajte oko 20 kapi željene boje (sada boja treba da bude jača od bazne) i kašiku biljnog ulja. Spuštajte jaja u boju i lagano "zalivajte" uz pomoć kašike.

mermerna jaja uz pomoc ulja 007.jpg
Youtube / Better Homes and Gardens 

Ostalo je još da nežno prebrišete jaja papirnim ubrusom kako bi se uklonio višak vode, i to je to - vaša prelepa mermerna jaja su gotova!

Pogledajte i kako Grci dobijaju intenzivno crvenu boju za jaja na prirodan način.

BONUS VIDEO

Bojenje jaja sa flomasterima i sirćem tiktok/kalejunkie

Tekst: Lepa&srećna / B.S.