U zlatiborskom okrugu u opštini Priboj, na zaravni iznad desne obale reke Lim, nalazi se Banja, malo mesto čuveno po vodi za koju se veruje da je izuzetno lekovita.

Pribojska banja smatra se jednim od najznačajnijih banjskih termomineralnih, ali i vazdušnih lečilišta, jer leži na 530 do 550 m nadmorske visine okruženo planinama Starovlaške visije.

Veruje se da termalna voda koja dolazi iz napukle stene podno planine Zlatar može da pomogne u lečenju brojnih stanja, a meštani ovog mesta bukvalno se kunu u njenu lekovitost. Brojna predanja kažu kako su u Pribojsku banju ušuškanu u velelepna brda, stizali vojnici na nosilima, koji su potom odlazili nazad na front na svojim nogama.

Potiče još iz Rimskog doba, a priča se da se ovde kupao i kralj Uroš. Doktor Dragan Pjevčević, koji je radio u Banji 30 godina, tvrdi kako su ovde brojni pacijenti pronašli svoj lek.

"Ovo je izuzetno čuvena voda i temperaturom i sastavom, i hemijski i svim drugim sastavima", rekao je Pjevčević.

Ni potpuno rušenje ni zapuštenost nisu ubili legende o lekovitoj vodi Pribojske banje, pa su mnogi bolesnici dolazili do nje i dok je bila zatrpana tonama zemlje. Zanimljivo je da se  temperatura vode (36.6 stepeni) nije menjala vekovima, a upravo je to idealna temperatura ljudskog tela.

Poseban ugođaj u Pribojskoj banji, isto kao u Ribarskoj kod Kruševca, jeste tokom zime kada pada sneg, a vi se kupate u lekovitoj vodi apsolutno savršene temperature. Voda je toliko lepa i prijatna da neki ljudi čak svoj godišnji odmor tokom leta provode upravo ovde, dok se drugi odriču skijanja tokom zime kako bi uživali u nestvarnom snežnom prizoru i pare koja se podiže svuda okolo, dok ih obavija topli dodir termalne vode Pribojske banje.

Ako se zaputite u Pribojsku banju, nemojte brinuti da li će vam biti dosadno, jer je ovo malo, ali posebno mesto smešteno u blizini brojnih atraktivnih lokacija. Na oko 30 kilometara udaljenosti nalazi se planina Zlatar, a nešto bliže i Uvac, specijalni rezervat prirode. Za ljubitelje prirode nešto bliže se nalaze i Potpećko i Radojinsko jezero, a relativno blizu je i Mokra Gora.

Na oko 35 kilometara od Pribojske banje nalazi se i manastir Mileševa, a tu je i etno selo Vraneša, koje svake godine oduševljava sve više posetilaca svojim prirodnim lepotama i čuvanjem stare srpske tradicije od zaborava.

Sama Pribojska banja ima nekoliko prelepih vidikovaca, a tu je i prelepi manastir Svetog Nikole, star čak deset vekova.

Poledajte i Kako izgleda kuća Nenada Jezdića u Zabrdici.

BONUS VIDEO

Momci jurili medveda na Zlatiboru Tik Tok

Tekst: Lepa&srećna/B.S.