Pravoslavna crkva i njeni vernici 18. januara obeležavaju Krstovdan, jedan od najvećih pravoslavnih praznika.

Kako je Božićni post završen 7. januara, a ove godine Krstovan pada u četvrtak, mnogi su se zapitali da li ovaj praznik treba ispostiti.

Ako poštujete pravoslavni tipik - odgovor je Da. Krstovan se, prema pravoslavnom pravilu, posti obavezno neizostavno i to je prvi praznik koji se posti nakon Božića.

Sa Krstovdanom se završavaju takozvani nekršteni dani, koji traju od Božića pa sve do 18. januara, i to je ujedno i jedini period u godini, pored Strasne nedelje uoči Vaskrsa, kada se u crkvi ne mogu primiti Svete tajne krštenja.

pravoslavni krst (1).jpg
Shutterstock  

Ovaj praznik je dan najstrožijeg posta. Mnogi će možda pomisliti da to podrazumeva izostanak ribe sa trpeze, oni koji češće idu u crkvu pretpostaviće da na ovaj dan treba jesti jela spremljena na vodi, ali malo ko zna da na ovaj dan pravoslavni tipik nalaže takozvano "suhojedenje" - konzumiranje samo suve hrane ili hleba i vode, i to jednom u toku dana!

Ipak, kako mnogi ljudi fizički ne mogu da izdrže ovakav post zbog napora kojem su izloženi tokom celog dana, obično se praktikuje "običan" post na vodi.

Krstovdan u kalendaru nije obeležen crvenim slovom, ali je jedan od praznika koji se veoma poštuje u našem narodu i poste ga čak i oni koji inače ne praktikuju post, a obeležava se kao uspomena na prve hrišćane koji su primili veru, i prethodi Bogojavljenju, prazniku kojim se obeležava dan kada je Sveti Jovan Krstitelj krstio Isusa Hrista u reci Jordanu.

Pročitajte i Običaji na Jovanjdan.

BONUS VIDEO

KOJI JE VEĆI PRAZNIK - BOŽIĆ ILI VASKRS? Sveštenik SPC Igor Bates otklonio sve dileme: Pravoslavnim vernicima je OVAJ DAN POSEBAN Kurir TV

Tekst: Lepa&srećna/B.S.