Svake godine 28. novembra počinje Božićni post, jedan od četiri velika posta u godini, koji traje sve do najradosnijeg hrišćanskog praznika, Božića, koji predstavlja Hristovo rođenje. Uvek traje tačno 40 dana, koliko je postio i Isus Hrist u pustinji.

Božićni post, za koji su se nekada vernici pripremali potpuno drugačije, postio dr nalaže da se ponedeljkom, sredom i petkom posti na vodi, dok su utorkom i četvrtkom dozvoljeni ulje i vino, a vikendom i riba. Izuzeci su praznici koji su u kalendaru upisani crvenim slovom, kao što je Vavedenje presvete Bogorodice 4. decembra i Sveti Nikola 19. decembra, kada je dozvoljeno jesti ribu koji god da je dan. Izuzetak je i poslednja nedelja Božićnog posta, kada bi cele sedmice trebalo postiti na vodi, a naročito na Badnji dan.

badnji dan.jpg
Shutterstock  

Strogost posta može se pojačati ili ublažiti, što se radi u dogovoru sa sveštenikom. Ljudi koji piju jake lekove obično se razrešavaju posta, ali to kasnije nije prepreka za svetu tajnu pričešća kojom vernici često završavaju Božićni post.

Sveštenici ponovo naglašavaju da hrišćanski post nije dijeta i ne traži gladovanje, već pre svega odricanje od loših misli i dela, pa tek onda od mrsne hrane. Suzdržavanje od hrane trebalo bi da pomogne verniku da postane strpljiviji, nauči da odloži  želju za hranom i zadovoljstvo koje ona pričinjava, kao i druga zadovoljstva. Cilj posta jeste da obuzdamo strasti i ne dozvolimo da nas vode one, već čisto srce.

Pravoslavlje post predstavlja kao prvi korak ka spasenju, koje bi trebalo da bude i jedini cilj vernika.

Pročitajte i da li je med zapravo postan.

Tekst: Biljana Stankovac

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO

OBIČAJ KOJI SE NE PROPUŠTA: Ovo OBAVEZNO morate uraditi sa badnjakom, nakon Badnje večeri (KURIR TELEVIZIJA) Kurir televizija