Slavase slavi uz rituale za koje su obavezni slavski kolač, krsna sveća, molitva, koljivo i ikona, a na stolu se moraju naći i vino, ulje i tamjan.

Uoči slave dolazi sveštenik u kuću i sveti vodicu kojom domaćica mesi slavski kolač, koji seče sveštenik u crkvi i preliva ga vinom (ili to radi domaćin kod kuće). Za slavu se pali slavska sveća, koja treba da gori celog slavskog dana.

Gasi je domaćin u prisustvu ukućana tek uveče, pošto se najpre prekrsti. Običaj je da domaćin ne seda dok sveća gori. On po verovanju naroda mora da "dvori" slavu.

slavski kolac.jpg
Shutterstock  

Sto sa slavskom svećom treba namestiti pred ikonom, običaj je da sa leve strane stoji kolač, a sa desne žito. Pred ikonom kandilo gori od ranog jutra.

Ako sveštenik dolazi u kuću, on će okaditi dom i očitati molitvu za osvećenje žita, kolača i vina. Ako domaćin seče kolač, on okadi sve okupljene za stolom.

slava kolac-min.jpg
Shutterstock  

Kolač se seče sa donje strane, u obliku krsta, pa ga domaćin okreće zajedno sa ukućanima. Izgovara se barem Očenaš, a ako je moguće i tropar svecu. Domaćin poliva kolač vinom u obliku krsta, a lomi ga sa bratom, najstarijim sinom ili sa ženom ako je u kući samo ženska čeljad.

Jedna polovina ostaje jednom u rukama, a drugome druga. Svaki poljubi svoju polovinu i izgovori: "Hristos po sredi nas", a odgovor je "I jeste i biće". Oni okrenu polovine i ponove ovo još dva puta. Na kraju domaćin ponovi ove reči, pa ukućani izgovore isto.

srecna slava.jpg
Shutterstock  

Običaj je da domaćin ne seda dok sveća gori. On po verovanju naroda mora da "dvori" slavu. Gasi je komadićem slavskog kolača natopljenom u vino. Pročitajte i kako se čestita slava i pogledajte najlepše čestitke u našoj galeriji.

LepaiSrecna ČESTITKE ZA SLAVU: nove slike i poruke kojima se čestita slava od srca (FOTO)

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

SREĆNA SLAVA DOMAĆINI! U NIŠU VESELO, UZ KOLAČ I VINO, RAJKOVIĆI UGOSTILI KURIR: Nema virusa ni pandemija, SLAVA SE UVEK SLAVI! Kurir TV