Blaga ili Blažena Marija se obeležava 4. avgusta po crkvenom kalednaru, a posebno  ovaj praznik poštuju žene. Smatra se da nije dobro da se bilo šta radi u kući ili u polju.

Narod veruje da, ako na njen praznik, žene odu u crkvu, pomole joj se i zapale sveću, mogu tražiti ispunjenje jedne želje i svetiteljka ih svakako neće odbiti. 

Pravoslavci veruju da je ona sestra Svetog Ilije, pa ako na Blagu Mariju zagrmi, kažu da to brat i sestra razgovaraju. Kako narod kaže, "ognjem prži Ognjena Marija, gromom bije Gromovnik Ilija, a mirom miri Mirnosna Marija… "

Crkva
Shutterstock  

Marija je cenjena kao Hristova učenica koja ga je pratila do poslednjeg dana, a zatim i svedočila da je vaskrsao. Ona se prva i obratila Tiberiju rečima "Hristos Vaskrse", a tad je on uzeo jedno jaje i uzvratio joj: "Mrtvi ne mogu da vaskrsnu, baš kao što ovo jaje ne može da pocrveni".

farbana crvena jaja za uskrs.jpg
Shutterstock  

Pred očima svih se dogodilo čudo - ljuska jajeta je postala crvena. Marija Magdalena je poklonila Tiberiju to jaje, a danas je u narodu običaj da boji jaja u crveno na Uskrs, kao simbol nevino prolivene Hristove krvi.

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

SMISAO SLAVLJENJA PRVOG MAJA: Nekada je to bio praznik radničke klase, a danas nema te klase, stigli su ROBOTI Kurir TV