Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SVAKI PRAVOSLAVAC TREBA DA PROČITA OVU PRIČU NA PETROVDAN: evo šta treba da imate u srcu na sveti hrišćanski praznik!

Ovo je priča o apostolima Petru Pavlu a i nama samima! Pročitajte...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Priču o apostolima Petru i Pavlu koju je napisao na svom Fejsbuku sveštenik Nenad Ilić popularna je društvenim mrežama, a mi vam je na veliki crkveni praznik Petrovdan prenosimo u celosti.

"Kakva dva potpuno nesavršena ljudska bića. Koliko različite ličnosti.

Jedan prost ribar, nagao u odlukama i brzoplet na delu, drugi obrazovan i ambiciozan, bolešljiv čovek intelekta i strategije.

Zamislimo se svi koji smo ponekad skloni olakom procenjivanju ljudi i suđenju njihovih postupaka.

Povezane vesti

Da smo njihovi savremenici - kako bismo reagovali da smo se našli pored Hristovog učenika Petra, koji mu se zaklinjao na vernost, u trenutku kad ga se kukavički odriče pred neprijateljski nastrojenim sunarodnicima.

Ili kako bismo kao rani hrišćani gledali na neosetljivog i surovog Savla, potonjeg Pavla koji sistematično progoni hrišćane, sa ambicijom da se istakne u istrebljenju pošasti opasne po njegov narod i veru?

Da li bismo imali razumevanja ili bismo ih nazvali najgorim rečima osude i prezira?

Da, reći će neko, ali posle su oni pokazali svoju veru. Svesno su svoje živote dali svedočeći Hrista.

Da, posle. Ali mi u životu obično ne vidimo to "posle".

Skloni da idealizujemo vreme ranog hrišćanstva zanemarujemo žestoke međusobne sukobe prvih hrišćana. Pa i sukobe onih koji su bili uvereni da je Hristos došao samo Jevrejima i onih koji su smatrali da Hristovo učenje mora da se preda svim narodima i da se svi uključe u Crkvu.

Šta je radio tu Petar, a šta Pavle posle svog obraćenja. Šta su govorili jedan o drugom?

Kako je Petar - stena koja se kotrlja svojim temperamentom gledao na buđenje autoriteta u Crkvi nekadašnjeg Savla, koji ne samo da nije prepoznao Bogočoveka ni u vreme Njegove misije među Jevrejima, ni u vreme Njegovog raspeća i smrti, ni posle Njegovog vaskrsenja, nego je još progonio Njegove učenike - znači i samog Petra? Nego tek kad ga je, po pričanju nepoznatih svedoka, tamo negde na putu za Damask Hristos bacio na zemlju i oslepo da bi mogao zaista da progleda. I koliko je mogao da veruje tom novokrštenom?

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta o Petru i Pavlu!

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije