Najlepši ukras za Uskrs su farbana jaja koje domaćice dekorišu najčešće na Veliki petak. U svakoj kući ona stoje u posebno ukrašenoj korpici na svečano postavljenom stolu.

Pravilo je da se svako ko dođe u goste služi jajetom i kuca sa okupljenima, a u nekim krajevima je običaj da onaj koji pobedi razbije jaje sebi o čelo, uz reči "Hristos vaskrse!" Smatra se da bojeno uskršnje jaje može svojom snagom novog života da nas zaštiti od zlih sila.

Nekad je važio običaj da se ljuska tih jaja melje i baci na polja i u bašte da bi se pojačala plodnost. Ako ofarbate jaja prirodnim bojama, slobodno ljuske usitnite i dodajte u zemlju saksijskih biljaka. Aranžmani sa jajima su veoma popularni - mogu da budu u obliku "gnezda", venčića ili ukrasnog drvca - ideje ćete naći u našoj galeriji slika. 

dekoracija za uskrs 4.jpg
Shutterstock  

Kada se gost daruje farbanim jajetom, sledi posluženje hranom i pićem. Za Uskrs se služi posebna pogača, pripremljena sa kvascem koji nosi simboliku nebeskog carstva. Velika moć je opisana rečima "od malog grumena kvasca, svo testo uskisne".

Na stolu se postave i so i med. Za so kažu da je simbol hrišćanina u svetu i blagodati u hrišćaninu, dok med predstavlja apostole koji su kao "pčele Hristove" raznosili njegovu mudrost. I jedno i drugo se danas smatra i simbolom gostoprimstva pa neće pogrešiti niko ko pored hleba i soli ponudi gostima i malo meda i vode.

pogaca za uskrs-min.jpg
Shutterstock  

Lepo postavljena trpeza na Uskrs je jedan od najlepših prizora u kući. Običaj je da se ukrasi svežim cvećem, a omiljene su vrbove grančice kao simbol proleća, lale i poljske cvetnice. Mališani ne mogu da odole zečićima i pilićima pa ih mame redovno dodaju u uskršnje aranžmane.

dekoracija za uskrs 3.jpg
Shutterstock  

Od specijaliteta, na stolu treba da se nađu jela od goveđeg ili jagnjećeg mesa, kaže narodno predanje. Jagnje u pravoslavlju simboliše samog Hrista, rođenog u staji među jaganjcima, gonjenog od ljudi vučje ćudi. Vo je bila žrtvena životinja, koja se davno prinosila za pokajanje grehova, a bila simbol pravde.

Na prazničnom stolu treba da bude i vino, da podseti na čudo pretvaranja vode u vino i zemnog čoveka u nebesko biće. Čokot je, kažu, bio simbol Hrista, a loza simbol sledbenika Hristovih. Zavirite u galeriju za dodatnu inspiraciju!

Shutterstock Farbana jaja, venčići, buketi cveća i efektni aranžmani za praznik.

Tekst: Lepa&Srećna