Cveti su veliki pravoslavni praznik kojim se završava Cvetna nedelja, šesta nedelja Velikog posta i priprema za Vaskrs. Ove godine se slavi 9. aprila, a od ranog jutra se pravoslavci pozdravljaju veselim pozdravom "Srećni Cveti".

Uobičajena je čestitka: "Blagosloven praznik, sve ti cvetalo, raslo i zdravo bilo!"  Običaj je da se tokom cele nedelje deca i devojke kite cvetnim venčićima, a posebno se beru kopriva i vrbine grančice kojima se ukrašavaju kapije i ulazna vrata. 

Za Cveti žene pripremaju posebnu kupku tako što uberu prvo cveće i ostave ga u činiji s vodom pred kućom. Kažu da u vodu treba staviti i parčence drena, što simbolizuje zdravlje i snagu. Ljubičica se stavlja da biste bili cele godine mirišljavi i privlačni. Narod veruje da treba spustiti i jednu krupnu crvenu jabuku koja je simbol svežine, pa ćete biti rumeni i jedri.

cvece u ciniji-min.jpg
Shutterstock  

Najvažnije je, ipak, lepo raspoloženje i želja da se praznik provede sa najbližima. Budući da i dalje traje post, u većini delova Srbije se ipak ne igra i ne peva, sem u nekim krajevima gde se odomaćio takav običaj.

Kažu da na Cveti valja doneti važne odluke, kao i da će svi poslovi koje započnete na ovaj praznik biti uspešni i blagosloveni.

Tekst: Lepa&Srećna