Brojnim i raznovrsnim javnim delovanjem, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu dr Divna Vuksanović više od dve decenije menja filozofsku i estetičku scenu modernog naučnog društva kod nas. Diplomirala je na FDU i Filozofskom fakultetu, gde je i doktorirala.

Preko Udruženja građana "Mladi grašak" i Estetičkog društva Srbije, organizovala je više od 200 tribina, akcija, poduhvata i naučnih simpozijuma u zemlji i regionu, i objavila više od 150 stručnih radova, uređivala domaće i međunarodne naučne časopise, uključujući i one iz oblasti književnosti i kulture. Priredila je i tridesetak publikacija, pisala odrednice za Srpsku enciklopediju, objavila šest knjiga iz domena filozofije medija i estetike, kao i više zbirki poezije i priča, i romana za decu, a njene tri radio-drame izvođene su na Drugom programu Radio Beograda.

Uvela je predmete Estetika komunikacija i Filozofija medija u domaće visokoškolske ustanove, i zajedno s kolegama iz naše zemlje i Hrvatske utemeljila međunarodni naučni simpozijum "Filozofija medija", koji se održava već desetak godina.

Značajan doprinos svetu i neminovnim promenama društva, daje i njena borba za istinu, pravdu i slobodu, koje su joj osnovni životni pokretač, ma koliko to pojednostavljeno izgledalo.

"Bez ovih ideala ne bih mogla da preživim doslovno ni tri dana. Drugim rečima, ne trpim neistinu, nepravdu i ropstvo. Za ostvarenje svojih ideala borim se žestoko, pa tako i 'jurišam na vetrenjače'. Ne smeta mi to što sam, najblaže rečeno, usamljena, da ne kažem, izolovana, u mnogim poduhvatima. Navikla sam da se borim sama i veoma se iznenadim ako na svom putu naiđem na poštenog saborca", ističe Divna i opisuje svoju donkihotsku borbu, u kojoj često nastupa i hrabrije i glasnije od mnogih muških kolega:

"Nije lako boriti se za ove ideale, pogotovo u današnje vreme izvitoperenih vrednosti i uskraćivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda. Šta činiti u vreme velikih ratnih razaranja i stradanja, nekažnjenih nedela i pljačke, beskrupuloznog eksploatisanja čoveka od drugog čoveka, gubitka većine sloboda za koje su se vaši prethodnici časno borili i izborili? Preostaju nam nada i delovanje u skladu s navedenim idealima, bez obzira na okolnosti!"

Tekst: Lepa&Srećna