Navršilo se pet godina kako nas je napustio Nebojša Glogovac, jedan od najboljih glumaca svoje generacije. Preminuo je 9. februara 2018, a samo godinu dana kasnije upokojila se i njegova majka Milena. Otac Milovan Glogovac iza koga je više od pola veka svešteničkog staža govorio je o borbi svog sina u dokumentarnom filmu o karcinomu pluća, "Krak manje" koji je prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci.

Protojerej-stavrofor govorio je o početku teške borbe koju je Nebojša vodio.

"Za Novu godinu je osetio nešto, kašljao je i nešto je napipao na stomaku tvrdo. I ja sam tada bio prisutan. Skener je pokazao da je nešto sumnjivo", rekao je otac Nebojše Glogovca i nastavio:

"Nebojša je kratko trajao, ali je ostavio jedan određeni trag na mlade ljude i često puta sretnem ljude koji ponavljaju neke rečenice koje je on izgovorio na filmu ili na pozornici. Tih 50 godina, odnosno 49 koliko je imao nije ostalo bez uticaja, bez nekoga traga. Dok žižak gori, što bi rekao naš narod, treba se boriti do poslednje snage. Da se očuva žižak života", poručio je Milovan Glogovac u dokumentarnom filmu.

Otac Nebojše Glogovca o borbi svog sina sa karcinomom
Foto: Stefan Stojanović, MONDO 

Prilikom gostovanja u emisiji "Dok anđeli spavaju”  Milan se osvrnuo se na glumačku veličinu svog sina, koje, kako je rekao, nije bio svestan dok je Nebojša bio živ.

"On je za porodicu predstavljao pre svega figuru sina, brata, supruga i oca. Verovatno mi ne bismo mogli da budemo objektivni zbog osećaja da je to naše dete. Da je stvarno vrhunski glumac shvatio sam kad je na Pulskom festivalu dobio nagradu za najbolju mušku ulogu u filmu „Ustav Republike Hrvatske”, iako je pre toga igrao Dražu Mihajlovića.

"Dan posle sahrane, kad smo došli na grob, bilo je mnogo cveća i venaca, kao i drveni krst. Nije ga bilo kad sam došao sledeći put. Objasnili su mi da su ga stavili ispod ploče, jer u Aleji zaslužnih građana nije predviđeno da stoje verska obeležja. Ne pitajući nikoga otišao sam u jednu livnicu i napravio krst od bronze, koji je doskoro stajao. Da li su ga sklonili ili ga je neko ukrao, ne znam. Nameravam da stavim kameni krst, mora da stoji versko obeležje", poručio je protojerej–stavrofor nedavno.

ATA / Antonio Ahel Na Novom groblju

Nebojša je u prvom braku sa Minom dobio sinove Gavrila i Miloša, dok je sa Milicom imao ćerku Sunčicu. 

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna