Pred početak Vaskršnjeg posta, svi se podsećaju pravila koja važe za sedam nedelja tokom kojih se ne jede mrsna hrana. Ona se tiču, pre svega, ishrane, a u različitim krajevima Srbije poštuju se i neki posebni običaji.

Međutim, uz pažnju koju poklanjaju pripremi jela, svi koji poste se uzdržavaju i misli obojenih zavišću, zlobom, ohološću. Tokom nedelja posta, kažu pravoslavci, ne treba zamerati drugima već praštati, a evo šta kaže tradicija.

Post u susret Vaskrsu je podeljen na sedam nedelja, a to su:

  • nedelja Uskršnjeg posta – Čista nedelja (Todorova) – ne kuva se, ne gori ognjište, jede se ranije pripremljena hrana.
  • nedelja Uskršnjeg posta – Pačista nedelja – Posti se na vodi radnim danima, dok se za vikend jede hrana pripremljena na ulju.
  • nedelja Uskršnjeg posta – Krstopoklona nedelja – vernici se udržavaju svih iskušenja duha i poklanjaju se Časnom krstu.
  • nedelja Uskršnjeg posta – Sredoposna nedelja – vernici se posvećuju radu i ne izgovaraju ružne reči čak ni u šali.
  • nedelja Uskršnjeg posta – Gluva nedelja – vreme pokajanja i tišine, kada su zabranjeni zabava i slavlja.
  • nedelja Uskršnjeg posta – Cvetna nedelja – sedmica posvećena biljnom svetu i cveću, kada se veruje da ne treba sejati, jer neće biti ploda. Prave se venčići od prolećnog poljskog cveća i vrbovih grančica.
  • nedelja Uskršnjeg posta – Stradalna nedelja – vernici provode poslednje dane pred Uskrs u molitvi i pokajanju.

Prva tri dana se posti na vodi, Veliki četvrtak je razrešenje na ulje, a Veliki petak dan apsolutnog posta. U subotu se posti na vodi, a u nedelju, na Uskrs, vernici prelaze na mrsnu hranu.

Pored ovih pravila o praznovanju i ishrani, đakon Nenad Ilić je jednom prilikom podsetio i na tri najvažnije stvari tokom Uskršnjeg posta: treba praštati, ne zamarati druge našim pošćenjem i stalno držati na umu ono najvažnije - ne zamerati drugima i ne "učiti" druge kako se pravilno posti.

Tekst: Lepa&Srećna