Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DA LI SE POSTI NA SVETOG JOVANA: Evo šta vernici nikako ne treba da jedu i piju na ovaj praznik

Krsna slava Sveti Jovan proslavlja se 20. januara, a da li će trpeza biti mrsna ili posna zavisi od toga na koji dan pada ovaj praznik.

  Izvor: Shutterstock

Sveti Jovan Krstitelj obeležava se nekoliko puta tokom godine, ali krsnu slavu Srpska pravoslavna crkva slavi 20. januara. Praznik je posvećen svetitelju i proroku koji je krstio Isusa Hrista na reci Jordan.

Sveti Jovan je mrsna slava, osim kada pada u sredu ili petak, u ta dva slučaja se sprema posna trpeza. Ove godine 20. januar pada u petak, što znači da se za Svetog Jovana posti.

 sveti jovan slava Izvor: Shutterstock , Profimedia

Za ovaj praznik vezani su mnogi narodni običaji. Prema verovanjima, tog dana žene nikako ne treba da diraju pletivo, makaze ni igle, "da im miševi ne bi grizli veš".

Na Svetog Jovana vernici ne bi trebalo da u ruke uzimaju nož, u znak sećanja na stradanje Jovanovo, niti da jedu i piju bilo šta što je crvene boje, jer ta boja simbolizuje nevino prolivenu svetiteljevu krv. Deci se takođe na ovaj dan ne daje ništa što je crvene boje.

 krsna slava Izvor: ATA Images/Miloš Tesić

U narodu postoji i običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se ovaj svetitelj smatra uzorom karaktera i poštenja.

Takođe, 20. januar je prema verovanju idealan dan za polazak na put, jer ćete imati zaštitu ovog sveca.

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije