Reč je o relikviji od nemerljive zemaljske važnosti za čitav hrišćanski svet jer je to ruka ruka koja je krstila Isusa Hrista u reci Jordan.

Desna ruka Jovana Krstitelja, sveca kog na dan 20. januara praznuju Srpska pravoslavna crkva i vernici, a kojoj se pripisuju čudotovorne isceliteljske moći danas se čuva na Cetinju u Crnoj Gori.

Njeno putovanje od momenta smrti sveca pa sve do našeg vremena i njenog sadašnjeg doma tu, nadomak nas, toliko je neverovatno da gotovo nalikuje scenariju nekog avanturističkog filma poput Indijane Džonsa.

VIŠE: Krštenje: šta je sve potrebno za sveti čin i važni običaji koje treba ispoštovatiKrštenje: šta je sve potrebno za sveti čin i važni običaji koje treba ispoštovati

Vekovima je skrivana i čuvana - prvo je iz Jerusalima doneta u Carigrad, a zatim su je malteški vitezovi doneli na grčko ostrvo Rodos. Naime, u šesnaestom veku ruka je bila na Malti, ali su je vitezovi pred Napoleonovim osvajanjima u jesen 1799. godine predali ruskom caru Pavlu Prvom Romanovu. Na ruci su tri prsta jer je jedan čuvan u Novgorodu, a drugi je dat Svetom Savi kada je Srpska pravoslavna crkva dobila autokefalnost.

Ruka Jovanova čuvana je u carskoj Rusiji sve do Oktobarske revolucije kada ju je Marija Fjodorovna, danska princeza i majka Nikolaja Drugog Romanova, odnela u Kopenhagen. Ruski mitropolit ju je potom u znak zahvalnosti Srbiji koja je primila ruske imigrante darovao kralju Aleksandru Prvom Karađorđeviću.

VIŠE: Čemu služi sveta vodica

Čudotvorna ruka je 1941. pred nemačkom okupacijom sklonjena u manastir Ostrog, a potom prebačena u državni trezor gde je provela 40 godina. Godine 1993. prebačena je na Cetinje i otkrivena vernicima. Ruka Svetog Jovana Krstitelja je 2013. bila izložena i u Nišu povodom proslave godišnjice Milanskog edikta kojim je car Konstantin 313. godine priznao hrišćanstvo. Godine 2006. obišla je mnoge gradove u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini gde su joj se vernici poklonili.

Desna ruka Jovana Krstitelja danas se kao najveća relikvija čuva u Cetinjskom manastiru, uz mošti svetog Petra Cetinjskog i deo Časnog krsta.

Izvor: Kurir

VIŠE: Da li je dozvoljeno slaviti slavu u kafani i sa nekrštenim članovima porodice