Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OBIČAJI NA TREĆI DAN BOŽIĆA: Na praznik Svetog Stefana se iznosi slama, ali jedna stvar ne sme da se radi

 slama za bozic slava sveti stefan.jpg Izvor: Shutterstock , Youtube / TV Hram

Božićni simboli se na poseban način unose u dom, ali se isto tako i iznose iz kuće uz različite obrede i verovanja. Badnjak, koji je domaćin isekao i doneo na Badnje veče je izgoreo, a slama čeka da svane Stevanjdan.

Na treći dan Božića, ona se ritualno iznosi iz kuće. Verovanje kaže da se ne sme baciti u đubre, već za nju važe posebna pravila.

Smatra se da ona podstiče plodnost, pa je domaćice iznose u baštu i voćnjak. Domaćin stavlja pregršti slame u račve voćaka, odnosi u pčelinjak, ambar na vrata štale. Žene čiste slamu sa poda novom metlom, a kažu da se ne valja ništa govoriti za to vreme.

 Božić običaji Izvor: Ata images/ Milos Tesic

"Radite to u tišini da se ne bi čulo kako Božić odlazi", govorili su naši stari. Na dan 9. januara slavi se i Sveti Stefan, sveti prvomučenik i arhiđakon. Bio je rođak apostola Pavla i prvi od sedam đakona koje su sveti apostoli rukopoložili.

On je i prvi hrišćanin koji je stradao za Gospoda i zato se naziva Prvomučenik. Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom, koje je omiljeno u srpskom narodu.

Trećeg dana Božića, takođe, možete čestitati praznike, a za to iskoristite neku od prelepih čestitki iz naše galerije!

Tekst: Lepa&Srećna

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije