Nakon brojnih običaja koji se poštuju tokom današnjeg dana, na Badnji dan i Badnje veče, sutra sledi Božić, praznik čija tradicija takođe nalaže poštovanje određenih rituala.

Božić započinje ponoćnom ili jutarnjom liturgijom koja se služi u svim pravoslavnim crkvama i manastirima, na kojoj se mogu pričestiti svi koji su postili u Božićnom postu. Oni koji se ne pričešćuju, mogu uzeti naforu.

Običaji na Božić
ATA / Antonio Ahel 

Najradosniji hrišćanski praznik čestita se rečima "Hristos se rodi", a odgovara se "Vaistinu se rodi". Srpski običaji za Božić nalažu da ranije tog dana, tokom jutra ili prepodneva, u kuću dolazi gost, koji se zove položajnik. To je gotovo uvek muškarac, ponekad i muško dete, ali u nekim delovima Srbije to može biti i devojka za koju se veruje da je srećna. 

Položajnik treba da priđe šporetu i da "džarajući" vatru izgovori "Koliko varnica, toliko srećica, koliko varnica, toliko parica, koliko varnica, toliko u toru ovaca, prasadi i jagnjadi, gusaka i piladi, a najviše zdravlja i veselja, Amin, Bože, daj". Veruje se da položajnik porodici i kući u koju ulazi treba da donese sreću tokom čitave naredne godine, a oni ga na odlasku darivaju određenim poklonom.

Na Božić običaji nalažu da se mesi česnica - pogača u koju se stavlja srebrni, zlatni ili obični novčić i koja se iznosi na Božićnu trpezu u vreme ručka. Domaćin i ukućani treba da je okrenu u rukama tri puta s leva na desno, a zatim da je izlome, vodeći računa da nijedna mrva ne padne na pod. Veruje se da će onaj ko izvuče novčić iz česnice biti naročito uspešan tokom naredne godine.

cesnica-min.jpg
Shutterstock  

Badnji dan je poslednji dan Božićnog posta, tako da je na Božić trpeza mrsna i priprema se božićna pečenica.

Veruje se da na Božić celog dana treba raditi sve ono u čemu želite da vam protekne naredna godina, jer je ovaj praznik odlična prilika za uspostavljanje navika koje želite da imate tokom čitave godine.

Takođe je običaj da se tokom trajanja Božića ne sklanja trpeza, niti čisti kuća.

Tekst: Lepa&Srećna