Sveti Ignjatije Bogonosac se slavi 2. januara, a ovaj praznik je posvećen trećem antiohijskom episkopu kojeg poštuju zbog velike ljubavi prema Hristu. Predanje kaže da je jednom prilikom preneo samog Isusa preko zaleđene reke.

Po drugom verovanju, Hrist ga je kao malog uzeo u ruke i uzdigao, pa je u njegovom srcu bog ostao zauvek. Kad su ga progonili i mučili kao hrišćanina, dogodilo se i pravo čudo.

Zbog ljubavi prema bogu, bio je bačen pred lavove u rimskom Koloseumu, a lavovi - kaže legenda - nisu hteli da taknu njegovo srce, ispunjeno ljubavlju prema Isusu.

Narod je ispričao mnoge priče o Ignjatiju Bogonoscu, čiji prenos moštiju slavi u decembru. Tako se veruje da je, još u vreme dok je bio grešnik, prenosio ljude preko zaleđene reke. Jednom ga je neki čovek mnogo požurivao, a krenuo je da pokudi jednu devojku. Smatralo se da je to greh nad grehovima i ljutiti Ignatije ga je zato ubio, pa je bio razrešen starih grehova.

U znak sećanja na ovog sveca, žene na njegov praznik ne rade teške poslove, ne šiju i ne rade ručne radove. Deci se daju kolači tako što se svako prvo povuče za uvo, kako bi što više poraslo.

U kućama gde ima živine, ona se hrani na poseban način. Na zemlju se položi kanap u obliku kruga, pa se žito baca u taj krug. Veruje se da će perad bolje napredovati. Ovaj dan se u nekim krajevima zove i Kokošiji Božić.

Tekst: Lepa&Srećna