"Osećam se kao produžena ruka boga kad spasem pacijenta uprkos komplikacijama, jer nekad imam osećaj da se borim s nekim zlim silama koje ga vuku nizbrdo", kaže dr Danica Grujičić, koja je obavila brojne neurohirurške operacije. Uprkos ogromnom iskustvu, imala je tu nesreću da ne može da pomogne rođenom bratu.

Njen Darko je preminuo kod nje na klinici, kad je imao samo 52 godine. Umro je od tumora na mozgu, upravo od bolesti od koje je ona uspela da spase toliko pacijenata.

"Ne možete uvek da imate kontrolu nad svim. Ima neka viša sila gde prestaje vaša kontrola kao doktora, kao ljudskog bića", ispričala je dr Danica za Kurir. Gubitak svakog pacijenta joj teško pada. 

"Bez obzira na to koliko godina ima, sanjam ga i uvek se pitam da li sam mogla još nešto da uradim da mu spasem život", priča dr Grujičić. Zahvalna je bogu što joj nijedan nije umro na operaciji, već je do smrti dolazilo usled komplikacija, krvarenja.

Dešavalo se da zbog toga bude podignuta i tužba protiv nje. "Na svakih deset godina otprilike bude po jedna tužba, ali nikad nije dokazana moja krivica, niti je tu bilo krivice. Komplikacije se dešavaju", objašnjava doktorka.

"Često mi je zadrhtala ruka na operaciji, ali uzmem kocku šećera i sve prođe. Na neki način sam sujeverna. Pre ulaska u salu ruke uvek perem na istoj česmi, mantil stoji na istom mestu, uniforma se skida na isti način. To je valjda podsvesna želja da na operaciji sve ide kako treba." Utehu za sve i danas nalazi u poslu, još je zaljubljena u neurohirurgiju.

U konkurenciji s medicinom, "utakmicu" je izgubio čak i njen suprug Dušan Spasić od kojeg se razvela posle samo četiri meseca braka. "Shvatila sam da između neurohirurgije i njega biram - prvo."

Po njenim rečima, bilo je poštenije razvesti se nego ostati u braku. "Takva sam po prirodi, rođena da budem hirurg, da sečem. Ide - ide, ne ide - doviđenja! Ne mogu da se smaram, nemam vremena, radim ozbiljan posao, treba operisati pacijente, pisati radove, napredovati u struci. Karijera mi je izuzetno važna, mnogo sam ambiciozna. Da je tada naišao neko ko je imao razumevanja za to, možda bih imala i porodicu, možda bih se ponovo udala", završila je dr Danica.

Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!

Tekst: Lepa&Srećna