Srpska prvoslavna crkva slavi Svetog Dimitrija 8. novembra, a Mitrovdan je u srpskom narodu jedna od pet najvećih slava.

Narodni običaj nalaže da se na Mitrovdan ostane kod kuće. Veruje se da onaj ko tog dana ne bude kod svoje kuće, cele će godine biti van nje i noćiti po tuđim kućama. Za Mitrovdan se veruje i da predskazuje kakva će biti zima. Ako je dan sunčan, navodno će zima biti blaga, sa malo izuzetno hladnih dana, pa svi gledaju u nebo. Ako na Mitrovdan padne sneg, veruje se da će se zadržati sve do aprila.

U Srbiji postoji i verovanje da na ovaj dan ne treba grditi malu decu, koliko god da su pogrešila ili bila bezobrazna, jer će navodno onda cele godine biti nestašna. Žene se ne hvataju igle, makaza i vretena.

Običaji na Mitrovdan verovanja za Svetog Dimitrija
LepaiSrecna 

Ovo je stajaći praznik, što znači da se uvek slavi istog datuma i u crkvenom kalendaru obeležen je crvenim slovom. Svetog Dimitrija pravoslavci poštuju zbog odanosti hrišćanstvu zbog koje je oštro osuđen i bačen u tamnicu gde je mučen i pogubljen. On je proglašen i zaštitnikom grada Soluna, s poštuju ga ne samo Srbi već i Grci i Rusi.

Tekst: Lepa&Srećna