Tužna priča o stradanju svetih mučenica Vere, Nade i Ljubavi pretvorila se vremenom u praznik koji pravoslavci pažljivo obeležavaju premda nije obeležen crvenim slovom. Poseban običaj se odnosi na majke i ćerke.

Vera, Ljubav i Nada i njihova majka Sofija su bile hrišćanske mučenice iz 2. veka, a preživele su strašne patnje zbog svoje vere. Zato se uspomena na njih neguje i danas.

Mnogo su muka preživele ove tri devojčice i bile, posle teških napada, pogubljene zbog vere. Njihova majka je odnela njihova tela da ih časno sahrani, a predanje kaže da je i sama predala dušu bogu nakon što se tri dana molila za njihove duše.

Upravo uspomena na ove verne hrišćanke se, po crkvenom kalendaru, proslavlja 30. septembra. Njihova imena podsećaju na najveće hrišćanske vrline, a posebno se na njihov praznik govori o ljubavi - najvećem poklonu od svih.

majka i cerka.jpg
Shutterstock  

Pravoslavlje podseća da su pravi postupci ljubavi praštanje i milosrđe. Ipak, običaj je da svaka majka koja ima ćerku kupi neku sitnicu na poklon za ovaj dan i da posveti što više vremena svojoj mezimici.

Izvor: Lepa&Srećna