Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 24. januara po crkvenom, a  6. februara po gregorijanskom kalendaru obeležavaju praznik posvećen Prepodobnoj Kseniji Petrogradskoj.

Ova svetiteljka rođena je u Rimu kao ćerka jedinica znamenitog senatora. Privučena ljubavlju Hristovom ne htede stupati u brak, kako su želeli njeni roditelji, a da bi to izbegla, odlučila je da pobegne tajno iz roditeljskog doma.

Sa dve svoje robinje od poverenja otišla je na ostrvo Koa, u mesto Milas, gde je osnovala devičku porodicu. Tu je ostala do smrti. Kažu da je telom bila slabašna žena, ali u veri, postu, molitvi i bdenju imala je mušku izdržljivost.

Noći je probdela i prestajala moleći se Bogu, odevala se bednije od svih sestara, a na hleb koji je jela posipala je pepeo iz kadionice.

Zato što se Sveta Ksenija celog života borila za prava žena, njihov glas i odluku da žive kako žele, smara se za svetiteljku koja štiti ženski pol. Prema narodnom verovanju, žene danas ne treba da obavljaju poslove vezane za kuću, već da provedu dan u prirodi, odmoru, molitvi i da zapale sveću i zamisle želju.

 Molitva na praznik Svete Ksenije Rimljanke:

"U tebi se, mati, sigurno spase bogolikost, jer si primivši Krst, sledila Gospoda Hrista. Delima si učila prezirati telo, želeći više za dušu stvari besmrtne, zato i sa Anđelima, Sveta Ksenijo, raduje se duh tvoj."

Veruje se i da će im Prepodobna Ksenija ispuniti želju koju zamisle u trenutku dok joj se mole.

Izvor: Lepa&Srećna