Duhovski ponedeljak pripada nizu praznika vezanih za Svetu Trojicu, koji počinju na dan kada je Duh gospodnji sišao na apostole. U 2021. godini obeležava se 21. juna i taj dan je crveno slovo.

Još od starih običaja proslavljanja Pedesetnice, na ovaj dan se nastavlja sa ukrašavanjem crkava i kuća cvećem i grančicama drveća. Duhovi, kako se ovaj praznik takođe zove slavi se kao rođendan Crkve a u srpskom narodu je ovo česta slava i preslava.

Da podsetimo, preslavu najčešće obeležava onaj domaćin koji se "udao" odnosno došao posle venčanja da živi u kuću svoje supruge. Tada on, uz svoju slavu, svetkuje i sveca svog tasta - prvog domaćina kuće.

Mnoga verovanja za Duhovski ponedeljak odnose se baš na cveće kojim se kite kuće i crkve. Žene vole da se umiju vodom u kojoj su odstojale latice jer se veruje da će tako sačuvati lepu kožu. Muškarci kojima devojke poklone venčić imaće sreće u ljubavi i do kraja godine će se, kaže predanje, sigurno oženiti. 

U mnogim kućama sprema se na ovaj dan bolji ručak - gozba je način da se "umilostive" svi duhovi i održe sreća, blagostanje i uspeh u domu. Ne rade se teški poslovi, a žene se ne hvataju igle i konca.

Izvor: Lepa&Srećna