Na državnim fakultetima i visokim školama strukovnih studija 2. jula 2014. godine počeo je prvi upisni rok, a nezvanični podaci sa prvoga dana predaje dokumenata govore da su zabeležene veće gužve nego lane, uprkos brojčano manjoj generaciji srednjoškolaca.

Podaci pokazuju i da je znatno veće interesovanje budućih studenata da naredne četiri godine provedu na državnim fakultetima, a zainteresovanost za private je opala.

Navala je kako kažu nezvanični podaci na Beogradsku poslovnu školu, na kojoj je već prvog dana duplo više prijavljenih nego u istom terminu lane (595). Direktor Đuro Đurović procenjuje da će upis premašiti lansko interesovanje za 70 odsto, jer je poređenja radi, prošle godine prodato 600 informatora, a ove 1.300.

U Beogradu je upisna kvota već probijena na Fakultetu bezbednosti, tradicionalno je popularan i Filozofski fakultet, to jest psihologija, dok je apsolutni hit među mladima - Fakultet organizacionih nauka.

“Do 14 časova prijavilo se duplo više kandidata nego prvog dana na prošlogodišnjem upisu – 770, tako da očekujemo da će konkurencija biti zaista velika. Mladi žele da studiraju menadžment i informacione sisteme i tehnologije, a velikom interesovanju su sigurno doprinele i broje nagrade na svetskim takmičenjima znanja i sporta” kaže Dragana Ivanović, zadužena za odnose s javnošću na FON-u.

Treba reći i da se na nekim fakultetima, poput Pravnog i Arhitektonskog, prijavljivanje obavlja po azbučnom redu, dok su Elektrotehnički i PMF uveli predprijavljivanje putem interneta kako bi smanjili gužve i čekanje u redu.

Na Univerzitetu u Novom Sadu najviše mladih želi indeks Fakulteta tehničkih nauka, dok je standardno najveća konkurencija na Akademiji umetnosti, gde je već više od dva kandidata na jedan indeks (188 mesta, 457 prijavljenih)

Predaja dokumenata je predviđena do subote, u nedelju će fakulteti objaviti liste sa imenima kandidata, a od ponedeljka počinju prijemni ispiti.

Izvor: Politika