Brojne građane Srbije koji prošle godine nisu uspeli da realizuju planirano putovanje u Grčku zbog epidemije korona virusa zanima kako da planiraju svoj godišnji odmor ovog leta.

Memorandumom o razumevanju u turizmu u uslovima pandemije koji su 26. januara 2021. godine usaglasili ministri turizma Srbije i Grčke, Tatjana Matić i Haris Teokaris, omogućen je ulazak vakcinisanim građanima obe zemlje u drugu zemlju, dok će za građane koji nisu vakcinisani biti obavezan PCR ili antigenski test.

Ovakav režim će važiti od 1. maja do 1. oktobra, a memorandum je usaglašen na onlajn sastanku ministarke trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjane Matić i ministra Grčke za turizam, Harisa Teokarisa.

Ministarka Matić je saopštila da je dogovoreno da će Memorandum predvideti međusobno priznavanje elektronskih sertifikata o vakcinaciji. "Takođe, na granici će se raditi nasumični brzi testovi“, rekla je ona.

Napomenula je i da će građani koji do sada nisu mogli da ostvare zamenska putovanja za Grčku, a koji su sklopili ugovore sa turističkim agencijama, moći to da urade do 31. decembra ove godine.

"Otvaranje grčke granice za naše građane tokom letnje sezone biće simbolična slika potpune normalizacije naših života, ali i još jedna potvrda o dubokom i istinskom prijateljstvu i izvanrednim bilateralnim odnosima između Srbije i Grčke“, poručila je Matić.

Izvor: Tanjug