Trudnica koja je ležala u Kliničkom centru u Nišu, pod sumnjom da je zaražena korona virusom, a priključena na respirator 18. jula 2020. godine, preminula je 27. jula nakon porođaja.

Njeno stanje se progresivno pogoršavalo tokom poslednjih 24 sata i zato su se lekari odlučili na porođaj carskim rezom.

Beba je rođena u 26. nedelji, živa je i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji a trenutno nije životno ugrožena.

Ovo je druga ovakva tragedija u Nišu, nakon smrti mame i novorođene bebe iz doljevačkog sela Orljane.

Trudnica je, inače, u nišku bolnicu sa simptomima zaraze korona virusom stigla 3. jula, a od 18. jula nalazila se na respiratoru.

"U poslednjih 24 sata progresivno se pogoršalo stanje trudnice. Na kontrolnom ultrazvuku utvrđeno je da je plod vitalan, pa je multidisciplinarni tim lekara sastavljen od ginekologa, anesteziologa i pedijatra zbog pretećeg smrtnog ishoda majke, obavio porođaj carskim rezom.

Intervencija je zahtevala nadljudske napore lekara, u više navrata rađena reanimacija i dete je rođeno živo.

Beba koja je rođena u 26. gestacijskoj nedelji nalazi se na odeljenju Neonatologije Kliničkog centra u Nišu," saopštio je Radmilo Janković, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju KC Niš.

On je izrazio žaljenje što je majka preminula.

"Nakon porođaja dogodio se novi srčani zastoj i uprkos našim naporima porodilja je preminula," rekao je Janković

Anđelka Slavković, direktor Klinike za dečju hirurgiju i ortopediju kazala je da je beba trenutno u stabilnom stanju.

"Ona je porođena sinoć oko 20 sati carskim rezom, rodila je dete teško 900 grama. Nažalost, majka je preminula, a beba je preživela. Dete je na mehaničkoj ventilaciji i trenutno nije životno ugroženo," saopštila je Slavković

Ovo je druga trudnica koja je preminula od posledica zaraze korona virusom u niškoj bolnici. A.P. iz Orljana koja je takođe bila na respiratoru podlegla je zarazi 21. jula dan nakon što je rodila muško dete koje je, takođe, preminulo.

Izvor: MONDO