Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Priče iz Srbije

"RADIMO U MORU PAKLA I TUGE": dr Radmilo Janković iz Niša objavio, stigle još dve trudnice sa simptomima korona virusa

Izvor: ATA images

Vest da je 27. jula 2020. godine u Nišu jednocifreni broj pacijenata obolelih od COVID-19 na respiratoru dočekana je sa mnogo optimizma, međutim, optimistične vesti imaju veoma loš efekat na ponašanje građana tokom epidemije korona virusa u Srbiji.

Ovo je jedan od zaključaka gradskog epidemiologa Beograda dr Predraga Kona i dr Radmila Jankovića, direktora Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju u Nišu koji su gostovali u emisiji "Oko" na RTS-u 28. jula.

"Takve vesti izazivaju veliko opuštanje, a to dovodi do novih slučajeva zaražavanja i izlaže novom riziku od pucanja zdravstvenog sistema", objasnio je dr Kon.

"Lekari i medicinsko osoblje na prvoj liniji fronta rade već mesecima bez odmora", istakao je dr Janković. "Radimo u moru pakla i tuge i mislim da, za razliku od marta, kad mnogi nisu poznavali nikog ko je oboleo od korona virusa, sada svi znaju bar nekog. Pa ipak, na društvenim mrežama još se šire neverovatne priče. A stvarnost je da u Klinički centar `Niš`, koji je maltene preko noći pretvoren u jednu ogromnu infektivnu kliniku, dolaze iz pacijenti iz šireg područja.

Tako su primljene još dve trudnice, jedna juče a jedna danas popodne i zasad su obe u stabilnom stanju", rekao je dr Janković.

Zato lekari apeluju da se što pažljivije poštuju uputstva o nošenju maski, socijalnoj distanci i higijeni.

Izvor: Lepa&Srećna

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...