Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

LAKI SLUČAJEVI ZARAŽENIH KORONA VIRUSOM NE MORAJU NA KONTROLNI PCR TEST: dr Kon objasnio kad više nisu zarazni

  Izvor: Shutterstock

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je 27. avgusta 2020. godine da kontrolni PCR test nije najpouzdaniji pokazatelj da pacijent nije više zarazan, već da ključnu ulogu ima kontrolni pregled.

Dr Kon je za NovaS kazao da kod lakših slučajeva infekcije korona virusom, izolacija može biti prekinuta 14 dana nakon obolevanja, bez dodatnog testiranja, ali uz uslov da "najmanje tri dana osoba nema nikakve simptome".

"Ako, recimo, neko ima deset dana tegobe, onda može da bude slobodan nakon 14 dana, a ako, recimo, ima tri nedelje tegobe, onda mora još tri dodatna dana da bude bez tegoba i onda se smatra da nije više zaražen", naveo je epidemiolog.

Prema njegovim rečima, za pacijente koji se, zbog infekcije korona virusom, nadju na bolničkom lečenju važi pravilo da se tek nakon negativnog kontrolnog testa otpuštaju kući i obavezuju na izolaciju u trajanju od 14 dana.

"Nakon toga nije potrebno još jedno testiranje", kazao je Kon.

Upitan da li je dobro da se lekari prilikom prekidanja izolacije oslanjaju na to šta im pacijenti kažu o svom stanju, dr Kon je kazao da za donošenje zaključka ključnu ulogu ipak ima kontrolni pregled.

"I kod nas i u svetu se dešavalo da svi misle da je važan test, a u stvari je daleko važniji kontrolni pregled. Dakle, lekar mora da vidi i da napiše da prestaje izolacija", kazao je Kon.

Dom zdravlja Novi Sad saopštio je u ponedeljak da je Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut" ukinuo kontrolni PCR test, a da će pacijenti nakon isteka izolacije od dve nedelje morati da se jave u Dom zdravlja.

"S obzirom na to da se nakon izolacije neće raditi PCR testiranje, lekarski izveštaj će u mnogome zavisiti od izjave pacijenta: kako se trenutno oseća, da li ima tegobe", naveli su u saopštenju iz tog Doma zdravlja.

Tekst: Kurir.rs / Beta

Povezane vesti

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije