Imunolog Srđa Janković izjavio je da uvođenje restriktivnijih mera "dolazi u obzir" ukoliko ne budu dale rezultate nove epidemiološke mere protiv korona virusa koje se od danas primenjuju prvenstveno u Beogradu, prenosi Tanjug 30. juna 2020. godine.

On je rekao da je suština poslednjih odluka Kriznog štaba za suzbijanje epidemije da mere budu pojačane dozom zakonske obaveze i kontrolom.

Najavio je da će eventualno ograničavanje rada noćnih klubova i kafića biti razmatrano na sednici Kriznog štaba za suzbijanje epidemije.

"Tu se prelamaju potrebe o kojima vode računa medicinski stručnjaci, ali i činjenica da ogroman broj ljudi može ostati bez posla ako životne aktivnosti svedemo na minimum.

Svaka država traži način da štiti stanovništvo od virusa, a da život ne stoji mesecima ili godinama", kazao je Janković za televiziju Pink.

Dodao je da korona virus prisutan u populaciji ima dovoljan potencijal da naudi građanima.

"Sve vreme smo znali da epidemija nije gotova, bez obzira na to što smo se s pravom nadali da ćemo tokom leta imati nula slučajeva.

Mi se sada nalazimo u drugom naletu prve faze i trenutno smo u četvrtoj nedelji toga, po modelima možemo očekivati da takav talas traje šest do osam nedelja", kazao je Janković.

Po njegovim rečima, u Srbiji je prethodnih dana više mladih koji su se zarazili što - kako je rekao - odslikava i mehanizam zaražavanja.

"To je, s jedne strane, dobro jer mladi nisu najrizičnija grupa ali u svakoj grupi ima osoba koje su osetljive a da to ne i znaju.

Zato ne bih stao iza ideje da treba dopustiti zaražavanje u ime bržeg sticanja kolektvnog imuniteta tako ćemo razbuktati epidemiju i dobiti veći pritisak na zdravstveni sistem.

Prečicom ići do kolektivnog imuniteta nije svrsishodno", ocenio je imunolog.

Dodao je da je struka iznenađena vremenskim okvirom u kom se dogodio novi nalet epidemije.

"Nismo ga još očekivali jer UV zraci i visoka temperatura donekle odmažu virusu, letnje vreme usporava prenošenje, i epidemija je jenjavala pa smo očekivali da će ići prirodnim tokom ali kao što vidimo, nije Srbija jedina zemlja koja ima drugi deo prvog talasa", dodao je Janković.

Izvor: MONDO / Tanjug