Kako se popunjava novi kju-ar obrazac bez koga ne može da se pređe grčka granica? Gde se dobija? Koji podaci se upisuju i koliko dana važi? Evo odgovora na sva pitanja.

Turistički agent Andrej Todorović kaže  da su tokom vikenda sve turističke agencije i organizatori putovanja dobili formular, zapravo link, koji moraju da proslede svim putnicima koji planiraju boravak u Grčkoj od 1. jula 2020. godine.

Aplikaciju možete pogledati na OVOM LINKU

Ističe da je formular obavezan i da svi, ma kojim putem krenuli – kopnenim, vazdušnim ili vodenim, neće biti u mogućnosti da uđu u Grčku bez popunjavanja formulara i dobijanja kju-ar kodova i mejlova.

Objasnio je da je cela aplikacija na engleskom jeziku, a da putnici na početku određuju kojim prevoznim sredstvom žele da putuju u Grčku i na taj način pokreću formular.

Kako to izgleda, pogledajte OVDE

Ukazao je da aplikacija nije teška za korišćenje i sastoji se iz tri dela. Prvi deo je vezan za samog putnika koji planira da uđe u Grčku (ime, prezime, broj putničkog dokumenta).

Drugi deo se odnosi na odredište na koje putujete.

"Ono što eventualno može da zbuni je da u jednom polju se traži kom administrativnom centru pripada određena destinacija", kaže Todorović i dodaje da su svi turistički agenti spremni da pomognu u vezi sa tim informacijama.

Treći deo aplikacije se odnosi na kontakt osobu najbližu putniku, gde putnik može da navede prijatelja ili člana porodice.

"Sve u cilju da ako dođe do eventualnih problema sa tim putnikom, ako se ispostavi da je pozitivan na koronavirus, da pogranične vlasti i sektor za civilnu zaštitu Grčke tu osobu mogu da kontaktiraju", objašnjava Todorović.

Kju-ar kod stiže na mejl, ne mora da se štampa! 

Po završetku popunjavanja formulara putnici dobijaju mejl u kojem je informacija da su uspešno popunili formular.

"Kroz jedan dan od dobijanja tog mejla, odnosno nekih 24 sata pre početka putovanja, svi putnici treba da dobiju tzv. kju-ar kod koji podrazumeva da oni imaju odobren papir i sa tim papirom mogu da uđu u Grčku", istakao je Todorović.

Napomenuo je da ne moraju svi putnici da štampaju kju-ar kod, već da on može biti čitljiv na graničnom prelazu i sa mobilnog telefona.

"Ali je važno da sve mejlove koje budu dobijali pre nego što dođu do graničnog prelaza sve to imaju sa sobom, jer će to biti praktično izjednačeno sa važnošću putnog dokumenta tj. pasoša", naglasio je Todorović.

Od 1. jula na grčkim graničnim prelazima važi pravilo nasumičnog testiranja na korona virus.

"To je brzi test, ono kako po proceduri stoji je da taj putnik koji bude testiran mora da bude 24 sata u izolaciji, možda će to trajati i manje.

Ukoliko se ispostavi da je putnik negativan on će nastaviti normalno svoj odmor, a ukoliko se ispostavi da je pozitivan putnik će biti upućen u kovid hotel ili kovid bolnicu najbližu destinaciji na kojoj se nalazi", zaključio je Todorović.

Izvor: RTS