Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VREMENSKA PROGNOZA ZA SLEDEĆU NEDELJU: očekivane temperature i padavine do 26. juna 2020. godine

  Izvor: Foto: Shutterstock

Marko Čubrilo, profesor geografije i pasionirani pratilac vremenskih prilika, koji gotovo uvek pogađa prognozu kaže da nas od nedelje očekuje ponovo provala oblaka. Njegova predviđanja potvrđuje i Republički hidrometeorološki zavod.

 - Od nedelje (21. juna 2020. godine) ponovo uticaj visinskog ciklona i sve ozbiljnija pretnja obilnom kišom uz izvesnu pojavu bujičnih tokova, klizišta i lokalnih poplava. Posebno nad delovima Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije. Stanoviništvo Zapadne i Jugozapadne Srbije treba polako da se pripremi za moguća lokalna izlivanja, bujične tokove, klizišta i veoma obilnu kišu - napisao je Čubrilo.

Ovaj Novosađanin je zbog svojih tačnih prognoza stekao i veliku popularnost na društvenim mrežama gde ima mnoge pratioce koji pomno prate njegova predviđanja vremenskih prilika nad našom zemljom.

Čubrilo najavljuje da tako već od sutra možemo da očekujemo nestabilno i hladnije vreme.

- Već od sutra se vraćaju česte i jake nestabilnosti. U toku dana preko regiona će se premeštati hladan front sa kojim pristiže nova količina vlažnog i nestabilnog vazduha.

Destabilizacija atmosfere će, verovatno, već kasno pre podne početi širom regiona, a od popodneva će nad severnim delovima biti pojačana pristizanjem hladnog fronta. Ponegde osim pljuskova treba očekivati i lokalne nepogode uz jak i olujan severozapadni vetar, grad i obilnu kišu za kratko vreme - napisao je Čubrilo na svom Fejsbuk profilu.

On takođe navodi da će taj hladni front sa centrom nad Rumunijom uticati na vreme nad našim regionom u periodu od nedelje do sledeće srede. Takođe, Čubrilo napominje kako svi programi za simulaciju vremenskih prilika pokazuju velike količine padavina u narednom periodu.

- Za sada, kao oblast koje su pod najvećim rizkom stoje severoistočna, istočna, deo središnje i najveći deo zapadne BiH gde oba modela daje preko 100mm taloga, a ponegde i blizu 180mm taloga. Tu su izuzetno visoki padavinski totali. Nešto niže akumulacije (između 50mm i 80mm) se simuliraju nad istokom Hrvatske, zapadnom i jugozapadom Srbije i delovima Vojvodine, dok se kao još jedna zona sa potencijalnih preko 100mm taloga izdvaja sever Crne Gore. Nad ostalim predelima uglavnom do 40mm taloga, a najmanje količine nad krajnjim severozapadom Vojvodine, severozapadom i zapadom Hrvatske, najvećim delom Hercegovine kao i duž obale Jadrana gde se za sada simulira do 20mm taloga. Svi predeli gde bi moglo pasti preko 80mm, a posebno oni gde akumulacije idu i preko 120mm, nažalost, imaju vrlo visok rizik od pojave poplava, klizišta i bijučnih tokova - piše u Čubrilovom izveštaju.

Ovaj pasionirani meteorolog kaže da postoji mogućnost izlivanja manjih i srednjih reka širom naše zemlje, dok je vodostoj na velikim rekama poput Dunava i Save vrlo nizak za ovo doba godine.

- Ne treba očekivati prevazilaženje nivoa na velikom rekama, poput Dunava i Save jer su na njima vodostaji jako niski za ovaj deo godine, a korita tih reka su duboka i široka, ali sve manje reke, uključujući i neke srednje veličine poput Sane, Une, Bosne, Lima, Tare, Pive, Drine, Kolubare, zapadne Morave… i sve manje od njih mogu imati ekstremno visoke vodostaje uz moguće delimično izlivanje - piše Čubrilo.

On je pokušao da umiri ova dramatična predviđanja rečima da neće isključiti mogućnost da se sve promeni za dva dana, i da ciklon ne bude toliko kišonosan, međutim, Čubrilo smatra da su šanse za to veoma male.

- Uz obilne padavine stiže i vrlo hladno vreme za ovaj deo godine i maksimumi bi, nad delovima preko 800 metara nadmorske visine, početkom naredne nedelje jedva prelazili deset stepeni Celzijusa. Tek tamo od sledeće srede temperatura raste, kiša uglavnom prestaje, i sledi stabilniji i topliji period. Međutim, jutarnji proračuni oko 26. juna ponovo uvode mogućnost još jednog visinskog ciklona te je u ovom momentu neko jače otopljenje i konkretna stabilizacija malo verovatna - piše Čubrilo.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda već stoji upozorenje za ponedeljak i utorak sledeće nedelje kada treba da očekujemo pljuskove.

I RHMZ upozorava na obilne padavine

- U ponedeljak i utorak u severnim, zapadnim i centralnim delovima Srbije, kao i u pojedinim delovima teritorije Beograda, velika količina padavina (40mm i više za 24 časa) - piše u upozorenju RHMZ.

Iz RHMZ takođe zbog obilnih padavina upozoravaju i na mogući porast vodostaja na rekama u Vojvodini.

- Na Tamišu kod h.s. Jaša Tomić vodostoji će biti u većem porastu sa dostizanjem granice vanredne odbrane od poplave, a kod h.s. Sečan sa prevazilaženjem redovne odbrane tokom 20. i 21. juna - stoji na sajtu RHMZ.

Izvor: Blic

Ovo ne smete propustiti

Tagovi

Hot

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije