Mnogi koji se spremaju da krenu put Grčke na more ne kriju da ih je strah da bi, iako su bez ikakvih simptoma, moglo da bude otkriveno da imaju korona virus. I da bi ih onda Grci stavili u dvonedeljni karantin.

Procedura je potpuno jasna, kako su istakli iz Ministarstva zdravlja Grčke. Testiranje se vrši na granici, a ako ste pozitivni najkasnije za par dana će vam stići SMS sa obaveštenjem i koracima koje treba da preduzmete.

U slučaju da je jedan od članova porodice zaražen, svi ostali idu u karantin na dve nedelje u određenu hotel-bolnicu, samo što ne bi bili sa zaraženim u sobi.

Ono što je takođe interesantno, ako se utvrdi da je jedan od putnika u autobusu koji se uputi ka nekom od grčkih letovališta zaražen korona virusom, ne samo da će on biti stavljen u karantin, već i svi ostali putnici koji su bili sa njim!

Ovo se, samo u drugačijim okolnostima, već dogodilo početkom juna 2020. godine, ali je u pitanju bio avion koji je iz Katara stigao u Atinu. Tada je utvrđeno da je 12 od 91 putnika pozitivno na korona virus.

Zaraženi su na dve nedelje smešteni u grčke hotele-bolnice, a oni koji su bili negativni takođe u izolaciju na nedelju dana! Njima je testiranje ponovljeno za sedam dana.

Ako je za kakvu-takvu utehu, sve troškove snose grčke vlasti.

Izvor: Blic