Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizuje takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, pa će domaćinstvo sa najviše aktivnih gnezda seoskih lasta biti nagrađeno pobedničkim priznanjem i tonom kukuruza.

Svi koji imaju barem jedno aktivno gnezdo seoskih lasta u svom domaćinstvu mogu do 15. juna 2020. godine da učestvuju u takmičenju koje se organizuje četvrtu godinu zaredom.

„Ovim simboličnim takmičenjem želimo da pohvalimo mala seoska domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način i zahvaljujući čijoj pažnji i ljubavi seoske laste i dalje opstaju na našim prostorima. Domaćinstvo sa najviše gnezda nagradićemo tonom kukuruza“, kaže izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Milan Ružić.

Prijavljivanje na takmičenje se vrši putem onlajn formulara na sajtu Društva ili pozivom na telefon kancelarije u Beogradu.

Lasta je mala ptica pevačica karakterističnog dugog i račvastog repa koja dostiže težinu od oko 20 grama. Svake godine prevaljuje hiljade kilometara od podsaharske Afrike gde zimuje do Srbije gde se gnezdi.

U gnezda, koja pravi od blata, polaže u proseku pet jaja iz kojih se nakon 13 do 15 dana izležu mladunci.

Konačni rezultati takmičenja biće objavljeni do 21. juna ove godine.

Prema procenama, populacija seoskih lasta u Srbiji kreće se od 150.000 do 230.000 parova.

Seoske laste žive u proseku četiri godine, navodi se na sajtu Udruženja i dodaje da su se nekada godišnja doba ili vremenske prilike određivale na osnovu prisustva i ponašanja seoskih lasta.

„Danas na osnovu njihove brojnosti zaključujemo kako utičemo na prirodu. Usled moderne poljoprivrede i zamiranja stočarstva ova vrsta u Srbiji i Evropi nestaje. Seoskim lastama se dugoročno može pomoći ukoliko podržimo opstanak malih poljoprivrednika i očuvamo tradicionalan način bavljenja poljoprivredom“, poručuju iz ovog Udruženja.

Izvor: RTS