Uživanje na terasi s pogledom na zelenilo ili pešačenje s rancem na leđima, istraživanje kanjona i planinarenje?

Ako ste više za ovaj drugi predlog, onda je aktivan odmor ono što vam puni baterije i diže adrenalin. Spremite cipele za planinarenje i slojevitu odeću, vreme je za avanturu!

Stara planina - raj za pešačenje i biciklizam

Nepravedno zapostavljena planina istočne Srbije sve više privlači znatiželjnike i ljubitelje netaknute prirode, jer za razliku od svojih popularnijih vršnjaka nije urbanizovana.

Osim bujnih šuma, od koji su poneke pravi relikti, bogatstva celokupne flore i faune, bistrih reka i vodopada, ovde se nalazi najviši planinski vrh Srbije - Midžor koji dostiže 2.169 metara nadmorske visine.

U ovom parku prirode možete provesti odmor u pravom smislu te reči. Obujte udobnu obuću i krenite putem šuma i livada nekom od brojnih pešačkih staza.

U obeležene spadaju staza Babin zub, Planinarski dom Midžor, šest staza Ćuštica i Ravno Bučje - prevoj Sveti Nikola.

Ukoliko volite avanture na dva točka, Stara planina nudi raznolike predele kojima mogu voziti rekreativci, ali i ljubitelji ekstremnog biciklizma koji se i takmiče u ovoj disciplini.

Kanjon Belog Rzava

Ova reka krasi živopisne krajolike Tare, srpske planinske lepotice.

Beli Rzav izvire u selu Zaovine koje je smešteno oko istoimenog jezera i protiče dužinom od oko 23 km uskim krečnjačkim koritom. Na jednom delu svog toka ova planinska reka formirala je kanjon dužine oko 2 km.

Otkrivanje njegovih tajni na strimim liticama i brzacima vrši se u organizovanim grupama, a ture najčešće počinju iz sela Đurići.

Od opreme, neophodni su kaciga, specijalno nepromočivo odelo i obuća za bezbedno hodanje kroz vodu i po stenama. Na pojedinim delovima reka se mora preplivati, a na nekim mestima očekujte i spuštanje alpinističkim užetom.

Rtanj - planina ili drevna piramida?

Mistična planina u Istočnoj Srbiji visoka je 1.560 metara i predstavlja pravi biser prirode koji je Jovan Cvijić svrstao u najlepše srpske planine.  One koji odluče da se popnu na vrh čeka oko 15km pešačenja.

Južna strana planine je lakša za penjanje, ali ipak je potreban određen nivo kondicije i odgovarajuća obuća.

Usput ćete videti mnogo lekovitog bilja koje raste samo ovde. Planina ima oblik piramide, pa od vajkada postoji dilema da li je Rtanj prava planina ili neka drevna piramida.

U svom središtu krije brojne pećine i jame. Mnoge legende nastale su u ovom kraju, poput priče o skrivenom blagu i užarenim kuglama koje preleću, čudesnoj energiji koju planina poseduje i vanzemaljcima koji se spuštaju na njeno tlo.

Jedno je sigurno, Rtanj vas neće razočarati, a tokom jednog aktivno provedenog dana nadisaćete se čistog vazduha, uliti energiju svakoj ćeliji i rasteretiti svih briga!

Paraglajding za najhrabrije

Adrenalin koji skače do maksimuma, osećaj koji se ne može opisati i pogled koji se ne zaboravlja! Sve to i još mnogo više doživećete ako se odvažite na skok s padobranom.

To može biti s neke padine ili skok iz aviona. Prve skakače u ovaj svet uvode iskusni instruktori s kojima se strah stajanja na ivici ambisa i prepuštanje ponoru lakše prebrodi.

U Srbiji postoji dosta klubova kojima se možete pridružiti, kao i lokacija sa kojih se može skočiti. U popularnije spadaju Vršački breg, Orlove stene na Kopaoniku, Lisac u Raškoj, Glošovske livade kod Kraljeva, Crni vrh, Ovčarska klisura, Rudnik...

Jedno je sigurno. Ne postoji osoba koja je samo jednom u životu iskusila čari slobodnog letanja, a da nije poželela da ponovi to iskustvo.

Zip line - adrenalinska zabava

Sigurno ste gledajući flimove u kojima glumci prelaze s jedne strane litice na drugu uz pomoć užeta i parčeta obmotane tkanine poželeli da probate isto.

To na bezbedan i zanimljiviji način možete uz pomoć zip lajna, posebno osmišljene ekstremne zabave u prirodi. Na specijalnoj čeličnoj sajli u odgovarajućoj opremi preletećete između krošnji visokih borova i jela u Avantura parku u Dolini sportova na Kopaoniku, Divčibarama, Zlatiboru i Zlataru.

Na Zlatiboru postoje dva - jedan na Torniku, a drugi, najduži u Srbiji u selu Ljubiš.

Spust je dug 550 m s visine od 130 m. U avanturu se mogu upustiti i deca starija od 12 godina, kao i odrasli.

Tekst: Vanja Ostojić

Izvor: Lepa&Srećna